3 странни неща, които кучетата правят преди лягане

куче Снимка: iStock

П редставете си края на един дълъг и изморителен ден. От тези, които нямате търпение да свърши, за да се отдадете на заслужена почивка. Да, ние можем директно да се приберем и да се „свлечем“ в леглото или дивана си, където в сладка дрямка да се отправим към света на сънищата…

Нашите любими кучета обаче, от друга страна, нямат тази възможност или навик. Всъщност, ако сте забелязали, домашният ви любимец има някои кратки ритуали, които извършва почти всяка вечер преди най-накрая кротко да си легне. 

За всеки стопанин на четириного, това поведение е в по-малка или в по-голяма степен странно и неразбираемо. И ако се чудите – дали е нормално, то бързаме да ви успокоим! Това е нещо, останало на косматите ни приятели по наследство от дивите им кучешки предци. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Напълно е възможно и самите четириноги да не разбират защо правят някои неща!

Предлагаме ви заедно да разгледаме три неща, които вашият любимец (а и много други като него) може би прави, преди да си легне. И да се опитаме да разберем – защо?

  • Обикаляне в и около леглото

Може да сте видели домашния си любимец, който прави няколко обиколки около леглото си, преди да се намести в него. Специалистите по кучешко поведение единодушно са на мнение, че това е едно от нещата, които днешните четириноги са наследили от дивите си предци. 

Според наблюденията на специалисти, вълците в дивата природа имат същия ритуал, като за него се смята, че това е метод за самосъхранение. Целта на животното е да забележи и ако се налага – да предотврати всякакви атаки от други обитатели на дивата природа, преди да се отпусне в сън.

Друг интересен факт, установен от природолюбителите е, че вълците спят с носове, обърнати към вятъра, за да уловят всяка заплашителна миризма във въздуха. Именно обикалянето на мястото за сън им помагало за определяне посоката на вятъра и по-добро позициониране преди да заспят. Друга причина е, че с обиколките в кръг, вълците утъпкват листата, тревата или снега, за да създадат равна и удобна повърхност, преди да легнат да си почиват.

кучеСнимка: iStock

  • Драскане на земята

Драскането на земята преди да се настани в леглото е друг ритуал, който може да сте забелязали, че домашният ви любимец неотлъчно следва. И въпреки че може и да ви се струва, че единствената му цел е да надраска пода ви, всъщност това е друго вродено наследствено поведение, предадено от неопитомените предци на кучетата.

Кучетата, подобно на вълците, имат специални жлези, разположени в долната част на лапите и между пръстите на краката им, които отделят феромони. 

Драскането на земята е начин, чрез който животното разпространява аромата им и маркира територията си, съобщавайки на другите кучета или животни, че това е тяхната територия – гнездо или място за почивка. Това е и способ, чрез които дивите вълци са си създавали плитко гнездо, което им помагало да запазят телесната си температура в случай, че спят на студа.

кучеСнимка: iStock

  • Копаене 

За някои четириноги копаенето е задължително преди лягане, докато при други – по-рядко срещано. Има и породи кучета, които копаят на двора или на плажа, например, за да си направят дупка в горещ летен ден. 

Когато прегреят или се задъхат, домашните ни любимци се потят през лапите си. За да намерят по-хладно място за почивка (и ако имат възможност), те не биха се поколебали да си изкопаят малка дупка, в която да подремнат.

куче копаеСнимка: iStock

Може да забележите, че кучето ви прави някой от тези ритуали – особено, когато получи ново легло или сте изпрали одеялото, върху което обичайно спи. Това е така, защото животното просто иска да го „маркира“ като свое чрез аромата си. И това е съвсем естествено поведение!

 

Вижте още: Защо кучето копае и драска в леглото си

Виж още