Защо кучето копае и драска в леглото си

куче копае Снимка: iStock

А ко имате куче вкъщи, със сигурност сте забелязали, че домашният ви любимец има някои странни ритуали преди лягане – като завъртане в кръг поне три пъти, преди да се успокои и сгуши кротко в любимото си одеяло. Някои четириноги пък не могат да си легнат без преди това да драскат или ровят в леглата си. 

Питали ли сте се някога на какво се дължи това поведение на косматия ви приятел? И по-важното – има ли как да го спрете? 

Защо кучето „копае“ и драска в леглото си?

Основната причина, поради която всяко куче рови в леглото си преди лягане е естественият му инстинкт, който го кара да си направи удобно, топло и безопасно местенце, където да полегне. 

Dogsandcats.bg

Еволюционният произход на копаенето

За да разберем откъде идва това поведение на домашния ни любимец преди лягане, трябва да се върнем доста назад в историята на произхода на четириногите ни приятели. Преди да станат любимите ни космати другари и членове на семейството, кучетата са живели в дивата природа. През това време те развили определени навици, които сега може и да ни се сторят странни, но някога са били от съществено значение за оцеляването им. 

Естественият инстинкт на дивите кучета им е подсказал, че за да оцелеят те трябва да се научат да си правят подслон. Копаенето в леглото е начин животните, живеещи в райони с особено студено и влажно време да намерят необходимата защита срещу заобикалящата ги среда. На практика те си правят плитка дупка в земята, за да се стоплят или да направят твърдата повърхност по-удобна. По този начин четириногите можели да се отпуснат спокойно, усещайки се защитени и от хищници.

диво кучеСнимка: iStock

Днешните опитомени кучета вече не са в дивата природа и няма нужда да правят подслон, от което да зависи оцеляването им. Инстинктът им за копаене обаче все още понякога се задейства точно, преди да се настанят удобно за лягане.

Други често срещани причини, които карат кучето да копае в леглото си

Природният инстинкт за изграждане на подслон не е единствената причина кучетата да копаят в леглата си. Ето някои от другите възможности:

  • За маркиране на територия

Подобно на котките и кучетата имат специални пори на възглавничките на лапите си, които отделят специален феромон. Драскането по леглото може да е начин домашният ви любимец да покаже, че това е неговото местенце.

  • Любопитство

Една от възможните причини кучето ви да копае леглото си преди лягане е, че може би си мисли, че отдолу под възглавниците има нещо вълнуващо като остатъци от храна или любимата му играчка. 

  • Тревожност

Ако забелязвате, че копаенето и драскането в леглото на кучето ви е станало натрапчиво и изглежда го „навива“, вместо да го успокоява, това може би е знак, че изпитва тревожност или безпокойство. В този случай по-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Можем ли да накараме кучето да спре да го прави?

Въпреки че в този навик на домашния ви любимец няма нищо лошо – някои го намират дори за очарователен, той може да бъде и доста разрушителен. Ако не внимавате може да ви се наложи да сменяте леглото на кучето по-често, отколкото ви се иска. 

Да, драскането и ровенето може бързо да се превърне в кошмар за собственика. Добрата новина е, че има някои неща, които можете да направите, за да предотвратите това. 

кучешко леглоСнимка: iStock

  • Подрежете ноктите на кучето си

Редовното подрязване на ноктите на домашния ви любимец ще ви помогне да сведете до минимум щетите, които той може да причини на леглото си. Обикновено е необходимо да ги подкъсявате на всеки 3-4 седмици. 

  • Ангажирайте вниманието на животното

Ако драскането в леглото на кучето е по-скоро игра, отколкото успокояващ ритуал преди лягане, може би се дължи на това, че животното няма достатъчно психическа или физическа стимулация. Опитайте с по-дълги разходки, можете да му купите и още играчки, с които да се занимава. 

  • Инвестирайте в по-качествено легло

Понякога, ако леглото, което сте купили на домашния си любимец е направено от по-евтин материал като плат и пълнеж, то може лесно да се скъса дори след еднократно копаене и драскане. За това е важно да инвестирате в такова, което е изработено от по-здрави материали.Освен това – колкото по-качествено и удобно е леглото, толкова по-малко животното ще има желание да го направи „по-комфортно“, за да му стане уютно. Сред по-скъпите модели има такива с мемори пяна или ергономични, които биха могли да са добър избор за стопани на четириноги, които обичат да копаят в тях. 

Независимо дали намирате този ритуал преди лягане, който много кучета практикуват почти ежедневно, за очарователен или напротив – искате да го стопирате, винаги е важно да знаем причината за дадено поведение на домашния ни любимец. 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да копаят дупки

5 причини защо кучето се прозява

Виж още