4 причини защо кучето ви не спи добре

куче спи Снимка: iStock

З а едно куче в зряла възраст е нормално да спи между 12 до 14 часа на ден като комбинация от дневна дрямка и нощен сън. Точно както при хората, качествената почивка е от съществено значение за цялостното здраве на животното. Освен това, добрият сън помага на питомеца ви да се чувстват по-жизнен и енергичен.

Кучета, при които има нарушения в съня, се събуждат често през нощта, скимтят или хленчат, а през деня са по-мудни, могат да изглеждат по-дезориентирани при изпълнение на обичайните си задачи, пишат от PetMD.Тъй като системното лишаване от сън може да причини натрупване на хормони на стреса, кучетата, които не спят добре, могат да станат и по-агресивни или да развият други поведенчески проблеми. В допълнение, липсата на почивка може да отслаби имунната система на животното, увеличавайки риска от инфекции.

куче спиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно четири от по-често срещаните вида нарушения на съня, които могат да възникнат при четириногите.

Dogsandcats.bg
  • Нарколепсия

Нарколепсията е нарушение на съня, засягащо нервната система на животното, което се среща предимно при по-млади кучета. Обикновено се причинява от генетично заболяване, което води до необичайно ниски нива на химикала хипокретин, който поддържа бдителността и спомага за нормалните модели на сън. 

Това генетично заболяване се среща по-често при Домерманите, Пуделите и Лабрадорите. Освен наследствена предразположеност, другите причини за появата на нарколепсия включват затлъстяване, недостатъчно движение и дисфункция на имунната система. А понякога причината си остава неизвестна. 

Харакерно за кучета с нарколепсия е внезапно заспиване, обикновено след период на вълнение или физическа активност. Мускулите ще се отпуснат и по всичко изглежда, сякаш животното е изпаднало в дълбок сън. Наблюдава се и бързо движение на очите (REM фаза на съня). Външна стимулация като силен шум или галене, може внезапно да събуди животното. Нарколепсията понякога се свързва с катаплексията - мускулна парализа.

куче спиСнимка: iStock

Това смущение в съня на животното не е животозастрашаващо или болезнено за него. Диагностицира се въз основа на клинични признаци, така че ако успеете да заснемете с телефона си нарколептичен епизод, това може много да помогне на ветеринарния ви лекар. 

Нарколепсията не е лечима, но може да се управлява. Използването на успокоителни думи и нежно галене могат да помогнат за намаляване на тежестта и продължителността на нарколептичните епизоди на кучето. В зависимост от това доколко това състояние влияе на качеството на живот на четириногото, ветеринарният ви лекар може да предпише и лекарства, които намаляват честотата и продължителността на нарколепсията. 

куче спи зимаСнимка: iStock

  • Безсъние

Безсънието е сравнително рядко при кучетата и обикновено е индикация за друг здравословен проблем. Може да бъде причинено от физическо неразположение, което причинява дискомфорт или е болезнено за животното (артрит или нараняване), паразити (най-често бълхи) или необходимост от по-често уриниране (бъбречно заболяване или диабет).

Тревожността, стресът и задържаната енергия също могат да доведат до безсъние. Особено при по-възрастните кучета, когнитивната дисфункция, причинена от дегенерация на мозъка, може да наруши нормалните модели на сън и да причини безсъние. 

  • Сънна апнея

Сънната апнея обикновено се среща доста рядко при кучетата. Засегнати от нея са главно четириноги с наднормено тегло, както и брахицефалните породи (Английски булдог, Бостън териер и Мопс). При сънната апнея прекомерната вътрешна мазнина или необичайната респираторна анатомия могат временно да блокират или стеснят дихателните пътища. Поради факта, че не може да диша добре, кучето има постоянни прекъсвания на съня. В резултат на което, то може да се чувства мудно и уморено през целия ден. 

куче спи слънцеСнимка: iStock

Силното, хронично хъркане е често срещан признак на сънната апнея. Възможностите за лечение включват диета с цел загуба на тегло или операция. Важно е да се отбележи, че това състояние може да бъде животозастрашаващо, ако бъде неглижирано. За това, ако домашният ви любимец хърка силно и се събужда често през нощта, потърсете ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

  • REM поведенческо разстройство

Кучето ви гони ли често катерици или котки в съня си? Ако е така, то може да има това, което специалистите наричат REM поведенческо разстройство, което води до физическа активност по време на сън. За някои кучета тази дейност може да стане екстремна или дори да се самонаранят, блъскайки се в стени или нападайки неодушевени предмети, например.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Кучетата с REM поведенческо разстройство се будят нормално, без никакво объркване или дезориентация, което е и основната разлика на това състояние и припадъка. Лечението е медикаментозно, като целта му е да намали физическата активност на животното по време на сън.

Това, разбира се, са само част от причините, пречещи на домашните любимци да се наспят качествено. Във всички положения, ако забележите промяна в нормалните навици на сън на домашния си любимец, запишете час за посещение при ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Не се опитвайте сами да диагностицирате или управлявате разстройството на съня, тъй като това може да усложни ситуацията. 

Вижте още:

Защо кучето е неспокойно през нощта

Виж още