Защо кучето е неспокойно през нощта

Бигъл Снимка: iStock

Н а всеки стопанин на куче се е случвало да се събуди посред нощ, защото любимецът му е неспокоен.

Докато безсънието е често срещано при съвсем малки кутрета през периода, докато свикват с новия си дом, при зрели и по-възрастни кучета може да е сигнал за нещо по-сериозно. 

За да си почивате качествено през нощта – не само вие, а и четириногият ви приятел, ви предлагаме да се запознаете с най-честите възможни причини, поради които кучето ви изпитва безпокойство, вместо кротко да подремва до вас. 

Dogsandcats.bg
  • Липса на активност през деня

Ако домашният ви любимец не е успял да изразходва „качествено“ натрупаната енергия през деня, то това може да доведе не само до нощно будуване, но и до други различни поведенчески проблеми. Необходимо е да се съобразявате с времето за разходки, което е минимума за всяка порода – да има такива четириноги, които не са почитатели на дългите излизания, съчетани с игри и упражнения, но в по-голямата си част кучетата се нуждаят от две разходки на ден от по средно между 30 минути до час.

булдогСнимка: iStock

Колкото по-наситен с различни активности е денят на домашния ви любимец, толкова по-изморен ще е той в края му. Помнете максимата – „изморено куче-щастливо куче“ – тя е валидна почти за всеки аспект от живота на косматия ви приятел. 

  • Тревожността като причина за безсъние 

Ако въпреки дългите, изморителни разходки през деня, съчетани с разнообразни физически активности вашето куче все още е неспокойно и не иска да спи добре през нощта, може би се касае за наличие на кучешка тревожност. За възникването на това състояние има много причини, като част от тях могат да останат незабелязани дори за най-внимателните стопани. 

Най-добре в тази ситуация е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, който може да предпише на кучето ви специални успокояващи лекарства за през нощта. В никакъв случай не давайте без медицинско предписание успокоителни на животното – дори и да са изцяло на билкова основа като „Мента, глог и валериан“, например.

ПинчерСнимка: iStock

  • Стареенето и кучешкото безсъние

Понякога причината кучето ви да е неспокойно през нощта е далеч по-проста, отколкото изглежда. С напредването на възрастта домашните ни любимци могат да започнат да спят по-малко и това има своето биологично и здравословно обяснение – болки в ставите и мускулите, които могат да причинят общ дискомфорт, който да прекъсва системно съня на домашния ни любимец. 

Като възможна причина за будуването е и появата на деменция, която също може да причини нарушения на съня. Можете да помогнете на домашния си любимец да се чувства по-удобно през нощта, като му подсигурите ортопедично и меко легло, а консултацията с ветеринар ще ви помогне с насоки как да се грижите за възрастно куче.

Често пъти причините за нощно безпокойство при домашния ни любимец не трябва да будят у нас тревога и проблемът се решава с повече физическа активност като част от ежедневието на животното. Ако обаче те не са инцидентни случаи и кучето ви започне твърде често да се буди през нощта, непрекъснато да сменя пози или да крачи напред-назад из къщата, може да се касае за поведенчески или възрастов проблем, който изисква внимателна намеса.

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

Как да накараме кучето да спи до по-късно

 

 

Виж още