4 причини защо кучето ви стои с изплезен език

куче език Снимка: iStock

К ато се замислите, езикът на кучето ви е нещо доста невероятно, нали? Домашният ви любимец го използва, за да яде и пие, за да охлади тялото си и, разбира се, за да ви даде тонове с лигави целувки! Някои четириноги (може би дори – вашият собствен!) имат странната, но изключително комична черта, да държат езика си изплезен почти през цялото време. Понякога това е само върхът му, друг път – целият език виси острени на устата на животното. И въпреки че наглед е безобидна, тази симпатична черта може да е сигнал и за наличие на някои основни здравословни проблеми. 

куче езикСнимка: iStock

Как да разберете защо кучето ви стои с изплезен език? Ето четири най-популярни възможности, на които се дължи това!

  • Кучето ви е изключително спокойно

Добрата новина е, че понякога провисването на езика не е знак за наличие на проблем. Всъщност, често, особено ако това се случва за по-дълги периоди от време, то е знак за чиста и неподправена релаксация. Ако, например, косматият ви другар току-що е хапнал вкусно, поиграл си е до насита или лежи до вас с блажено изплезен език, това може да индикира, че е в състояние на чисто щастие и релакс. 

Dogsandcats.bg

куче езикСнимка: iStock

  • Кучето се задъхва

Когато на нас ни е топло, хората се потим. Когато домашните ни любимци усещат, че прегряват – те се задъхват. Кратките, плитки вдишвания, които се случват, когато косматият ви другар се опитва да се охлади, помагат на водата да се изпари от езика и горните му дихателни пътища. И така животното се охлажда. 

Ако кучето ви се задъхва прекомерно, опитайте се да му осигурите хладно място и намалете физическата активност за известно време. Уверете се и, че е добре хидратитано.

куче езикСнимка: iStock

  • Прием на ново лекарство

Ако домашният ви любимец има предписан курс на лечение и сте въвели прием на ново лекарство, това може да е причина за честото изплезване на езика му. В този случай добре е да следите цялостното поведение на косматия си другар и да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако забележите нещо, което ви тревожи.

  • Синдром на висящия език

Синдромът на провесения език е точно това, което си представяте: езикът на животното виси от устата му и това не е признак за нищо обезпокоително. 

куче езикСнимка: iStock

Това е състояние, към което по-малките и брахицефалните породи кучета (като Мопсовете, например) са най-предразположени на основа на генетични фактори. В някои случаи езикът е твърде голям за устната кухина или неправомерното развъждане може да е довело до анормална челюстна кост.

За щастие, повечето кучета с този синдром могат да се насладят на пълноценен, щастлив и здравословен живот без много сериозни проблеми. Въпреки това, добре е да проверите състоянието на животното с ветеринарния си лекар, тъй като някои ракови заболявания или образувания също могат да бъдат причината езикът на вашето куче да стърчи.

 

 

Виж още