4 природни средства срещу лош дъх при кучетата

куче с морков Снимка: iStock

Н е обичаме да говорим за това, но се случва – особено при по-дребните породи кучета. Най-вече, когато навън е топло или пък четириногите са развълнувани. Да, лошият дъх не е запазена марка само за хората – и домашните ни любимци доста често страдат от него

Важно е да отбележим, че макар да има натурални и изцяло природни методи, чрез които да освежите дъха на животното, ако се касае за сериозни зъбни заболявания и инфекции, то това е само временно решение на проблема. 

Съблюдаването на добрата дентална хигиена - особено при породите, за които се знае, че имат проблеми с натрупване на зъбен камък и плака, е жизненоважна, за да осигурите на любимеца си дълъг живот. Зъбните инфекции при кучетата, които не се лекуват навреме, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми и в някои (за щастие) по-редки случаи – дори до фатален край за животното. А лошият дъх е един от първите признаци на редица подобни проблеми. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви четири натурални метода, чрез които можете да освежите дъха на кучето си. И отново – ако проблемът не изчезне – не се бавете да потърсите помощ от ветеринар възможно най-скоро.

  • Мента

Прясната мента е чудесна билка, която освежава не само дъха на хората, но и на кучетата. И е абсолютно безвредна за любимеца ви, разбира се - в малки количества. 

Можете да счукате няколко листенца и да добавите 2-3 капки от получената смес във водичката на кучето. Допълнителният бонус е хлорофилът, съдържащ се в ментата, който се бори с бактериите, не само в устата, но и в храносмилателния тракт на косматия ви спътник.

прясна ментаСнимка: iStock

  • Хрупкави зеленчуци и плодове

Здравословни продукти не само за нас, но и за нашите домашни любимци. Те естествено почистват зъбите, а оттам – елиминират и лошия дъх.

Най-ефикасни са морковите – сурови, както и ябълките – зелени, без сърцевината и семките, най-добре да са обелени. Ако ежедневно давате на кучето си от тях под формата на лакомство между основните хранения, това ще помогнете и за естественото „разбиване“ на неприятния зъбен камък.

куче яде ябълкиСнимка: iStock

  • Пробиотици

Ако лошият дъх на вашето куче е причинен от някои видове бактерии, то пътя на логиката ни отвежда до „добрите бактерии“, съдържащи се в пробиотиците, които могат да ги унищожат. Консултирайте се с вашия ветеринар преди да дадете пробиотици на вашето куче – макар да са безвредни за него, важно е да са разработени специални за четириноги!

  • Кокосово масло

Тепърва има да се говори за ползите, които кокосовото масло има не само върху косата и кожата на хората, но и на техните домашни любимци. Факт е, че това е един от най-полезните продукти, който по естествен начин намалява количествата вредни бактерии в устната кухина на любимеца ни, неутрализира натрупването на плака и кариеси, бори се и със заболяванията на венците. Сякаш е създаден специално за устната хигиена на домашния ни любимец, нали? Можете да го втривате съвсем леко във венците на кучето, или с помощта на специална четка. 

Вижте още за Ползите от кокосовото масло за кучето ни

Макар да има естествени начини, чрез които да направим дъха на любимците си по-добър и свеж, не бива да пренебрегваме проблемите, свързани с устната хигиена. Системното им игнориране и нелекуване може да задълбочи инфекцията, а оттам – да причини далеч по-сериозни заболявания на вашето куче. 

 

 

Виж още