4 сигурни знака, че кучето ви има доверие

куче Снимка: iStock

Н ека бъдем честни: вероятно обичате кучето си повече, отколкото някои хора. Не е нужно да отричате, с всички ни е така! Прекарваме по-голямата част от свободното си време в упражнения и гушкане с домашния си любимец, говорим му точно така, както споделяме с най-добрия си приятел – свободно, без страх, че ще бъдем осъдени или критикувани. Няма абсолютно никакво съмнение, че обичта и доверието, които изпитваме към нашия четириног другар, не се различават от тези към всеки друг член на семейството ни. Но дали чувството е взаимно?

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 4 от начините, чрез които кучето ви показва, че ви вярва безрезервно. 

  • Следва ежедневната ви рутина

Доверието се възприема по различен начин от хората и животните, коментира Вики Стивънс, старши мениджър маркетингови комуникации за домашни любимци в Humane Society. Домашните ни любимци разчитат на рутината, за да се чувстват спокойно и да имат комфортен, щастлив живот. Така че, един от най-добрите начини да изградите връзка с кучето си, е структурирате график и да го спазвате всеки ден. 

Dogsandcats.bg

Ако давате на питомеца си да закусва в 8 часа сутринта или го извеждате на разходка веднага щом се приберете от работа, той ще свикне и ще очаква тези неща в определеното време. А спокойствието и доверието вървят ръка за ръка.

куче галенеСнимка: iStock

  • Очите казват всичко

Скорошно изследване на учените от Японския университет установи, че когато кучетата и техните стопани се гледат в очите в продължение на 30 минути, нивата на окситоцин и у двете страни се повишават. Окситоцинът, наричан още „хормон на любовта“, се отделя, когато сме в присъствието на някого, когото обичаме и на когото имаме доверие.

  • Спи във вашата стая

Обикновено кучетата спят на място, където им е удобно. Така че ако това е вашата стая, то това със сигурност е индикация за комфорт. Без значение дали домашният ви любимец дремва на леглото до вас или има собствено, разположено близо до спалнята ви, фактът, че иска да е близо до вас през нощта, говори за близост и доверие.

куче бълхиСнимка: iStock
 

  • Избягва ви, когато сте ядосани

Кучетата са истински експерти в разчитането на емоциите на стопаните си. Според проучване на университета Бригъм Йънг в САЩ, четириногите разбират не само в какво настроение сте, но и е по-малко вероятно да ви се доверят, когато сте ядосани или стресирани. За това, ако косматият ви другар ви избягва, когато сте имали лош ден, това е индикация колко добре ви познава. И че дори лошото ви настроение не може да го откаже да е наоколо, щом се почувствате по-добре и имате желание за разходка, например!

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

 

Виж още