5 начина да почистите естествено зъбите на кучето си

куче зъби Снимка: iStock

М ного собственици на домашни любимци неглижират почистването на зъбите на кучетата си. И макар това със сигурност да не е първото нещо, за което се сещате и което е свързано с грижите за косматия ви другар, голям брой четириноги страдат от проблеми с венците и зъбите, породени от недостатъчната дентална хигиена. И тъй като кучетата няма как да ни споделят, че нещо ги боли, оралните заболявания могат да прогресират, без дори да разберем и да станат много сериозни, дори в някои случаи – животозастрашаващи за домашните ни любимци.

Ако кучето ви има натрупване на зъбен камък, то посещението при ветеринарния ви лекар за цялостно почистване е желателно. Тази процедура обаче, може да бъде скъпа, а и стресираща за кучето ви, особено ако включва и упойка. За да не се стига до там, най-добре е да пресечете всички проблеми в зародиш чрез подходящи и адекватни превантивни мерки у дома.

куче зъбиСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко идеи за прости и естествени начини за почистване на зъбите на домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg
  • Миене 

Да, вярно е, че използването на кучешките зъби с четка не е най-лесното нещо, особено ако не сте го опитвали преди. За щастие, има разнообразие от различни опции, които отговарят на размера на устата на косматия ви другар. Можете да започнете с напръстник, с който нежно да потъркате венците в момент, когато животното се чувства по-спокойно, например след разходка или игра. Щом свикне с това, можете да извадите и четката. Започнете отзад, каро нежно, с кръгови движения минавате пи зъбите и линията на венците. Работата напред. 30 секунди отстрани за горната част и същото за долната е добър ориентир за почистване. 

Миенето на зъбите на кучето ви всеки ден или поне веднъж седмично, е най-добрият начин за предотвратяване на дентални проблеми. За това – съветваме ви да го правите възможно най-често. И не забравяйте, никога да не прилагате човешка паста за зъби, тъй като тя съдържа флуорид, който е токсичен за питомеца ви.

куче зъбиСнимка: iStock

  • Играчки

Играчките не само осигуряват така необходимото забавление за кучето ви, но са и хитър начин да почистите зъбите му по естествен начин, без то дори да го осъзнава – идеално, ако питомецът ви категорично отказва да ви позволи да вкарате четка в устата му. 

Колкото по-неравна е играчката, толкова по-ефективна е тя в отстраняването на плаката, тъй като по време на игра тя се търка във венците и зъбите на животното. Има дори играчки, които са специално предназначени за почистване на зъбите. 

  • Дентални лакомства

Денталните пръчици вероятно са най-добрият вариант за естествено почистване на зъбите от гледна точка на вашето куче! Важно е да изберете такива, които са без захар и добавени подсладители, специално разработени, за да помогнат за естественото почистване на зъбите на животното.

куче зъби миенеСнимка: iStock

  • Кости

Кокалчетата и костите могат да бъдат добър вариант, тъй като са привлекателни за повечето кучета. Те осигуряват и основни хранителни вещества, заедно с доброто почистване на зъбите. Към тях обаче, следва да се подходи по-внимателно, тъй като някои четириноги се вълнуват толкова много, щом им се даде кокал, че всъщност увреждат зъбите и нараняват венците си с него.

Съществува и риск от задавяне. Поради тези причини не забравяйте да наблюдавате кучето си, докато гризе. Не забравяйте и, че костите винаги следва да са сурови, а свинско, пуешко, пилешко и риба – да се избягват поради опасност от раздробяване. 

куче зъбиСнимка: iStock

  • Кокосово масло

Коксовото масло съдържа киселини, които могат да убият някои гъбички и бактерии. Това го прави идеално за почистване на устата на домашните ни любимци. Нещо повече, кучетата изглежда доста го харесват! Можете да нанесете малки количества върху четката за зъби или директно върху пръста си – чудесен начин за естествено почистване на зъбите на косматия ви другар. Като алтернатива можете да натъркате с него някоя от играчките и кокал или да го смесите с храната на животното.

куче зъбиСнимка: iStock

 

Виж още