5 начина да се преборите с лошия дъх на кучето си

куче лош дъх Снимка: iStock

Н ека си признаем: няма нищо по-неприятно от лошия дъх на едно куче! Колкото и да обичаме четириногия си другар, това е може би едно от нещата, заради които сме готови дори да отблъснем иначе милите му целувки и поздрави. Ако и за вас това е познат сценарий, то може би е време да направите нещо по въпроса.

И така, какво точно причинява лошия дъх при кучетата? Обикновено причината варира – от заболяване на зъбите и венците до натрупване на бактерии и плака. При някои по-сериозни случаи постоянният лош дъх може да е индикация за по-сериозен медицински проблем в устата, дихателната система, стомашно-чревния тракт или органите на животното.

куче лош дъхСнимка: iStock

Добрата новина е, че борбата с неприятния кучешки дъх не е обречена! Ето някои предложения, които могат да ви помогнат да идентифицирате възможната причина и някои инструменти за борба с неприятната миризма.

Dogsandcats.bg
  • Твърди лакомства за дъвчене

Можете да започнете борбата с лошия дъх на четириногия си другар, като замените обичайните му лакомства с твърди, дентални пръчици. Те често имат гумена текстура, която им позволява да потънат по-ефективно в зъбите и по този начин да ги почистят по-ефективно. А като бонус – стимулират и венците.

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Миене, миене и отново миене

Може би едно от най-очевидните решения, което ще ви помогне да се отървете от лошия дъх на домашния си любимец, е като измиете зъбите му. Макар че е логично, това не означава, че е лесно! Може да отнеме известно време и търпение, така че бъдете нежни и не се обезсърчавайте, ако не успеете нито при първия, нито при втория опит. 

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Храни за по-добро храносмилане

Често причината за лошия дъх на кучетата се крие в недоброто смилане на храната. Нискокачествените храни са една от водещите причини за лош дъх при четириногите. За това – погледнете какво хапва животното и помислете кои здравословни добавки можете да включите в диетата му. 

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Проверка на устата

Ако при отваряне на устата на кучето си видите обезцветяване на венците, напукани зъби или язви, има вероятност причините за лошия му дъх да са свързани със зъбни проблеми. Здравите кучешки венци трябва да са розови, без признаци на подуване и трябва да са чисти, без кафяви остатъци. 

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Вода от копър

Добавете няколко капки запарка от копър към питейната вода на домашния си любимец, за да се възползвате от антибактериалните свойства на тази билка. 

В заключение, въпреки че тези идеи може да не отстранят напълно проблема с лошия дъх на кучето ви, те би трябвало да помогнат. Ако опитате всичко по-горе и сте изключили всички потенциални медицински проблеми, то ви остава само едно: да запушите нос и да се насладите на целувките на домашния си любимец!

куче лош дъхСнимка: iStock

 

Виж още