5 начина как кучето ви да хърка по-малко

куче копае в килима Снимка: iStock

Н а път сте да заспите с кучето си, свито до вас, но внезапно хриптене и хъркане смущават спокойствието ви, изваждайки ви бързо от състоянието на пълна хармония и релакс. Несъмнено в началото може би е сладко да слушате как вашият сънлив домашен любимец тихичко скимти и похърква, но скоро тези шумове губят своята привлекателност. Особено ако ви държат будни през нощта.

куче спиСнимка: iStock

Както при хората, има редица причини, поради които кучетата хъркат. Породите с чип нос и къса муцуна (брахицефалните) като Мопс, Бостън териер и Булдог, хъркат по-често поради ограничените си трахеи. Въпреки че някои четириноги са по-склонни от други, никое животно не е застраховано. А като „бонус“ хъркането може да се появи и в различни етапи от живота на питомеца ви.

Ако очарователното (или не чак толкова) хъркане на косматия ви другар вече леко ви е дотегнало, предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат ако не да го ограничите, то поне да го намалите. В името на спокойствието и добрия сън, разбира се!

Dogsandcats.bg
  • Поддържайте дома си чист

Подобно на хората, много кучета страдат от алергии, които засягат дихателната им система. Домашният ви любимец може да има непоносимост към всичко – от царевица до трева, но най-големите виновници, когато става дума за хъркане, са ежедневният прах и цветен прашец.

куче спиСнимка: iStock

За да облекчите симптомите(а по-този начин и шумното хъркане), опитайте се да поддържате средата, в която кучето прекарва времето си без алергени. Перете или тупайте постелката на животното всеки ден, почиствайте с прахосмукачка често килимите и диваните в дома си. 

  • Коригирайте позицията му за сън

Хъркането се случва, когато дихателните пътища са блокирани или стеснени. И често фактор, който допринася за това може да бъде позата, в която обича да дремва косматия ви другар. Ако домашният ви любимец хърка, докато лежи по гръб, преобръщането му настрани може незабавно да реши проблема. Но преди да протегнете ръка, за да наместите питомеца си, спомнете си как самите вие се чувствате, когато някой ви събуди посред нощ. Дори и най-кротките, спокойни и добродушни четириноги могат да реагират агресивно, когато някой прекъсне сладкия им сън. Така че – бъдете бавни и нежни, когато насочвате животното към желата от вас поза за сън. 

куче спиСнимка: iStock

  • Помогнете му да отслабне

Затлъстяването при домашните ни любимци върви с дълъг списък от потенциални рискове за здравето им. Хъркането е, може да се каже, един от по-безобидните от тях. Наднорменото тегло на четириногото може да бъдат пряка причина за звуците, които издава насън. Това е така, тъй като излишните килограми при кучетата не са ситуирани само в зоната на корема им – обикновено те имат излишна тъкан около врата и гърлото си.

Тази двойна брадичка, която изглежда толкова сладка, всъщност може частично да възпрепятства въздушния поток на вашия питомец и това да го накара да хърка. Поставете го на здравословна диета и се ангажирайте с редовни упражнения, за да му помогнете да свали излишните килограми.

куче спиСнимка: iStock

  • Спрете пушенето

Тютюневият дим дразни дихателната система на вашето куче по начини, които вероятно не сте се замисляли. Не само, че домашните любимци страдат от пасивното пушене толкова, колкото и хората, но и вдишването на тези изпарения допринася за проблеми като хъркането. 

  • Посетете ветеринарния си лекар

За кучета, генетично предразположени към хъркане, малка операция може да бъде най-добрият начин за подобряване на дишането им. Ветеринарният лекар ще съобрази дали интервенцията е добър вариант за вашия домашен любимец спрямо здравословното състояние и възрастта му.

Виж още