9 признака, че кучето ви е разгонено

женско куче разгонено Снимка: iStock

Р ешението дали ще развъждате кучето си е нещо, което трябва да обсъдите с ветеринарния си лекар. Същото се отнася и за стерилизацията на домашния ви любимец. Ако за първи път имате женско куче у дома и все още не сте сигурни какви стъпки да предприемете, то с изненада може да установите, че животното е навлязло в първия си период на разгонване. 

Вижте още: Колко дълго продължава разгонването при женските кучета

Добрата новина е, че има някои издайнически признака, които могат да ви насочат от какви грижи ще има нужда домашният ви любимец през следващите няколко седмици. Или казано с други думи, нека разгледаме 9 признака, които показват, че женското ви куче е разгонено.

  • Промени в поведението

Често едно от първите неща, които ще забележите е, че кучето ви се държи странно. Тя може да изглежда по-възбудена или нервна, да се дистанцира от вас и дори да ви изръмжи. Хормоналните промени определят поведението на женското куче по време на цикъла на разгонване. 

Dogsandcats.bg

женско куче разгоненоСнимка: iStock

  • Прекомерно облизване

Друг издайнически признак за разгонване при женското куче е, ако то прекомерно облизва гениталиите си. И тук главен виновник са хормоните, които причиняват промени в тялото на животното – както вътрешно, така и външно.

  • Подуване на вулвата

Един от явните физически признаци на еструса е подуването на вулвата. Ако кучето ви е дългокосместо, може и да не го забележите, но ако се вгледате ще установите, че тя изглежда по-голяма и леко червеникава. 

женско куче разгоненоСнимка: iStock

  • Вагинално течение

По време на периода на разгонване женското куче има и кърваво течение от влагалището. Знаем, че еструсът продължава 1 до 2 седмици, което се отнася и за кръвотечението. През това време може да използвате специални превръзки за домашни любимци, за да поддържате дома си чист. Секрецията в даден момент ще се избистри и ще стане водниста. 

женско куче разгоненоСнимка: iStock

  • Повишено уриниране

Кучето ви може да има нужда от по-чести разходки за тоалетна, когато е в периода на разгонване. Подуването на гениталиите на животното оказва допълнителен натиск върху пикочния му мехур, което налага по-често уриниране от обикновено. 

  • Качване 

Може да забележите, че домашният ви любимец се опитва да се качи на всичко, което намери – от играчки, до възглавници или леглото си. Не забравяйте, че кучето ви действа инстинктивно – не му се карайте.

  • Промени в апетита

Промените в апетита са често срещани, когато женските кучета са разгонени. За известно време животното може да няма интерес към гранулите, които обикновено поглъща с удоволствие и да предпочита консерви, например. 

  • Позиция на опашката

Може да забележите кучето си да държи опашката си настрани, нагоре или в друга странна позиция. Част от причината е подуването на вулвата, но като цяло това е инстинктивно поведение, с което женската показва, че е готова за чифтосване.

женско куче разгоненоСнимка: iStock

  • Възприемчиво поведение

Когато кучето ви се приближи до фертилния си период, то ще започне да се държи по-дружелюбно и подканящо спрямо другите четириноги. Позицията на опашката е част от ритуала на ухажване, който сигнализира на мъжките, че женската се намира в подходящ момент за чифтосване. Това е и времето, когато тя ще им позволи да се качат на нея, така че трябва да сте особено внимателни.

Вижте още: 

Може ли кучето да забременее още при първото си разгонване

Защо някои женски кучета стават агресивни при разгонване

На какво разстояние мъжкото куче може да надуши разгонена женска

 

Виж още