5 награди при обучението на кучетата, които не са храна

куче дресура Снимка: iStock

Н яма нищо по-добро от използването на кучешки лакомства за положително подсилване. Вкусната награда има своята неподправена сила, това е абсолютен факт! Но какво ще стане, ако домашният ви любимец не е мотивиран от храна или нямате под ръка лакомства?

Важно е да знаете, че лакомствата за кучета не са единствения вид награди, които нашите космати другари могат да оценят толкова високо, че да изпълнят командите ни. Всъщност, най-добрите треньори използват различни „творчески награди“, за да поддържат животните мотивирани, отзивчиви и готови за работа. 

куче дресураСнимка: iStock

Защо да използвате нехранителни награди за кучета?

Лакомствата за обучение на кучето ви са важен инструмент, но е факт, че не винаги може да имате няколко в джоба си (въпреки че домашният ви любимец ще бъде повече от щастлив, ако това е така!).

Dogsandcats.bg

Въпреки че хранителните награди по време на основните етапи на дресурата на кучето ви често са незаменими, стопаните на четириноги трябва постепенно да отучат питомците си от употребата на лакомства. Награждаването на вашето куче с креативна алтернатива може да ви помогне да запазите мотивацията му по време на тренировките.

куче дресураСнимка: iStock

Какви видове награди работят за вашето куче?

Преди да опитате да включите творческите награди в ежедневието на домашния си любимец, трябва да помислите какво всъщност животното смята за възнаграждаващо. 

Най-добрите творчески награди са специфични за самото куче. И въпреки че има универсални алтернативи, всяко четириного има своите предпочитания, които можете да използвате в обучението му.

Например, 10 минути игра на донасяне с куче, което много обича тази игра, вероятно се класира като награда толкова високо, колкото и получаването на лакомство. От друга страна, ако питомецът ви е безразличен към тенис топките, то това изобщо няма да се възприеме като поощрение. Нещата, които карат кучето ви да танцува и маха щастливо с опашка - те са най-добрите награди за него.  

кучеСнимка: iStock

Как да въведем нехранителни награди в обучението на кучето си

Творческите награди могат да бъдат включени в официалния план за обучение на домашния ви любимец или в ежедневието ви заедно. Имайте предвид, че не всяка подобна награда пасва на всеки сценарий, така че се налага да планирате предварително. 

Подобно на лакомствата, трябва да раздавате творческите награди, след като питомецът ви е изпълнил определена задача. Внимавайте да не ги използвате като подкуп – това ще има обратен ефект в дългосрочен план, защото питомецът ви може да не реагира, освен ако не види, че нещо ще последва.

А ето и пет творчески идеи за награди. Опитайте ги, за да разберете какво прави домашният ви любимец щастлив. И персонализирайте списъка спрямо неговите предпочитания.

куче дресураСнимка: iStock

  • Похвала

Тази творческа награда трябва ви идва естествено! Лесно е да обсипете кучето си с насърчителни думи, когато направи нещо добро, дори ако то е толкова елементарно, колкото да свърши работите си навън. Всъщност поощряването на всички прекрасни избори, които правят домашните ни любимци, е чудесен начин да укрепим връзката си и да държим най-добрия си приятел в правия път. 

  • Играчки

Играчките за кучета се класират високо в скалата за награди при повечето четириноги. Но първо се уверете, че сте избрали вида, който домашният ви любимец обича най-много. За някои това е топка, за други – въже, а трети харесват плюшени играчки, в които могат да се сгушат. 

куче дресураСнимка: iStock

Играчките са лесни за използване при различни обстоятелства, което ги прави силни конкуренти на лакомствата за кучета, що се отнася до награди.

  • Галене

Повечето кучета обичат добрия масаж и разтриване на коремчето, но е важно да сте сигурни, че домашният ви любимец се наслаждава на вашето докосване. Винаги се обръщайте към вашето куче за обратна връзка, когато използвате галенето като творческа награда.

  • Игри

Кучето ви току що се е върнало при вас, щом сте го повикали, преминавайки през целия парк, и искате да му покажете колко е страхотно. Защо не го наградите с 5 минути игра, която обича? В момента, в който питомецът ви стигне до вас, опитайте се да го накарате да ви последва и поиграйте с него, така че да разбере, че щом ви слуша, това винаги завършва с награда за него!

куче дресураСнимка: iStock

  • Разрешение за подушване

Кучетата възприемат света чрез миризмата и въпреки че това е един от основните им начини за изучаване на света, често забравяме, че това може да бъде и мощен начин да ги възнаградим.

Например, ако домашният ви любимец ходи до вас на каишка без да се дърпа, можете да го възнаградите, като го оставите да подуши място, което обичайно забързано подминавате. Като близката кофа за боклук (която със сигурност е покрита с толкова много ароматна поща). Използването на аромат като награда изисква да мислите като куче, а четириногият ви другар със сигурност ще оцени вашите усилия!

куче дресураСнимка: iStock

Вижте още:

Кучето ви е по-умно, отколкото си мислите!

Виж още