Кучето ви е по-умно, отколкото си мислите!

куче артрит Снимка: iStock

К ак се измерва интелигентността при кучетата? Знаем, че по-едрите четириноги се справят по-добре по отношение на изпълнителната функция – като краткосрочна памет и самоконтрол, отколкото техните събратя от по-малките породи. Всъщност обаче, размерът на мозъка на четириногите не е свързан с всички видове интелигентност, особено в социален и емоционален аспект. Според някои изследователи на познавателната способност на кучетата, средната им интелигентност се равнява на тази на малко дете (около 2 години). Но има много начини, по които четириногите ни другари се отличават отвъд това ниво на разбиране.

кучеСнимка: iStock

Колко интелигентни са кучетата?

Както споменахме по-горе, средно кучетата се смятат за толкова умни, колкото двегодишно дете. За да тестват интелигентността на четириногите, учените са създали специални IQ тестове. Те са приложени на 68 Бордър колита и включвали задачи като преодоляване на бариери, за да се достигне до определена храна, претегляне на разликите в количествата и следване на инструкции за местоположението й. Резултатите показват, че кучета, които се представят добре на един тест, е по-вероятно да успеят на друг. Не всички кучета са се справили еднакво добре, така че е ясно, че интелигентността е строго индивидуална и се свежда до възможностите на отделното куче, пишат от Американския киноложки клуб. 

Бордър колиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кучетата емоционално интелигентни ли са?

Съществуват предположения, че кучетата и хората са еволюирали съвместно. Дали защото домашните ни любимци се отличават и с емоционална интелигентност? Да, действително четириногите ни другари са придобили черти на поведение, които имат своите човешки аналози. Кучетата създават връзка на привързаност със своите собственици и много вероятно (до известна степен) с други членове на тяхната група. Точно както детето се свързва емоционално с майка си, така и домашният любимец се привързва към своя стопанин. А учените са категорични – развитието на силна връзка и привързаност е специфична човешка черта. 

куче спиСнимка: iStock

Задаването на въпроси - отличителна черта на човешката интелигентност

Задаването на въпроси е много важно в груповото поведение на хората, защото показва интерес към мислите на някой друг. Имат ли четириногите способността да задават въпроси чрез вокализация или други средства? Всъщност да, те го правят, стига да се заслушате и да видите знаците, които животното ви отправя чрез езика на тялото си! А ако хората са внимателни и отговарят на въпросите на домашния си любимец, това може да се превърне в редовен метод за комуникация с животното. И това не е еднопосочна улица: можете и вие да зададете въпрос на кучето си и да получите мнението му за това какво харесва или не. Ако, например, сте на разходка и се окажете на кръстопът, можете да спрете и да оставите животното да избере накъде да поеме. 

Бордър колиСнимка: iStock

Как можете да тренирате и да обогатите ума на вашето куче

Кучетата са много социални животни (подобно на хората), и развитието и благосъстоянието им до голяма степен зависят от взаимодействията, които осъществяват в околната среда. Това означава, че не само трябва да разхождате домашния си любимец два пъти на ден, но и да се стремите да му осигурите социални контакти и дейности (игри или кратки тренировъчни сесии).

Кучето е най-добрият ви приятел, нали? Така че се отнасяйте добре с него! Вие играете огромна роля във формирането на разбирането на домашния си любимец за света наоколо. Ако искате питомецът ви да разгърне целия си потенциал – било то с обучение, език, поведение или емоционално – то ще се нуждае от вашата помощ!

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още:

10 от най-умните малки породи кучета

Виж още