5 насоки, когато разхождате кучето си без каишка

куче разходка Снимка: iStock

К учетата ни са естествено любопитни същества, така че е съвсем разбираемо, че обичат да изследват заобикалящата ги среда, докато се разхождат без каишка. Така четириногите могат да се движат със собствено темпо и да спират за подушване там, където пожелаят, като междувременно ви освобождават от необходимостта да ги водите и навигирате с помощта на повода. 

Преди да дадете малко свобода на косматия си другар обаче, има някои неща, които е добре да обмислите. Неписани правила, които е добре да спазвате, за да осигурите безопасността на четириногото, а и на останалите домашни любимци, които ще срещнете по време на разходката си. 

куче разходкаСнимка: iStock

Когато сте навън и сте пуснали питомеца си без каишка, важно е да имате предвид, че вие сте отговорни за всичко, което се случва с кучето ви. Или заради него.

Dogsandcats.bg

Разбира се, на всеки му се иска да избегне злополуки – без значение по чия вина са се случили, за това бъдете сигурни, че можете да държите домашния си любимец под контрол и той действително ви слуша, преди да го оставите да се скита свободно. Освен това:

  • Следвайте местните правила

Има места, на които е позволено да пуснете домашния си любимец да се разходи без повод, както и такива, на които има изрична забрана за това. Ако не виждате обозначение или табела, даваща подобна информация, значи няма проблем, но въпреки всичко бъдете внимателни и не изпускайте питомеца си от очи.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Дръжте вашето куче близо и под контрол

Домашният ви любимец трябва да разбере кога е твърде далеч от вас и кога е желателно да се върне. Командите ви трябва да са като ориентир за него относно това къде може и къде не може да отиде. От съображения за безопасност се уверете, че косматият ви другар е видим през цялото време. 

  • Уверете се, че вашето куче ви слуша

Ключът към това да можете да пуснете свободно домашният си любимец да се разходи без каишка, е това доколко добре сте го обучили на командите за послушание. Важно е да осъзнавате, че е възможно едно куче да се справя чудесно с изпълнението на командите ви у дома, на затворено пространство, но когато сте навън има много повече разсейващи фактори, които му влияят. За това и десенсибилизацията, съчетана с ежедневната практика са от съществено значение.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Идентификацията е задължителна

Не позволявайте на домашния си любимец да се разхожда без каишка, ако няма актуален идентификационен медальон на нашийника му. По този начин вашият най-добър приятел ще намери пътя си обратно към вас в случай, че се загуби. Поставянето на микрочип също ще ви осигури спокойствието, че ще намерите по-лесно косматия си другар, ако се отклони от обичайния си маршрут. 

Кога не трябва да излизате без каишка

Дори и да се ръководите от всички гореизброени правила и препоръки относно разходките без каишка, има моменти, в които е по-добре четириногият ви другар да е на повод. Те включват:

  • Зони с интензивен трафик

Използването на каишка е свързано с безопасността и контрола, които са ви необходими, когато разхождате домашния си любимец близо до зони с трафик. Кучета, които преследват или се страхуват от автомобили, са по-склонни да избягат, често се случват и инциденти. 

куче лятоСнимка: iStock

Пешеходните пътеки и кръстовища могат да бъдат особено рискови, така че бъдете внимателни и винаги дръжте животното вързано, когато пресичате.

  • Претъпкани пространства

Дори кучето ви да се разбира отлично с хората, по-добре е да го държите на повод, когато се намирате на по-пренаселени места. Никога няма как да знаете кой около вас се страхува или не харесва домашни любимци. Знаем, че е трудно да повярвате, че може да има такива хора, но ви гарантираме, че малко внимание към другите допринася много за създаването на пространства, приветливи и комфортни за всички.

Някои кучета са по-склонни за бягат, когато се чувстват притиснати от много хора, така че бъдете готови да използвате както поводът, така и командите за подчинение, върху които сте работили. С малко комуникация и повече практика вие и косматият ви другар ще се ориентирате успешно в тълпата за нула време. 

  • Магазини и ресторанти

Въпреки че има и такива места (все повече – за наше щастие!) в повечето магазини, кафенета и ресторанти все още не допускат домашни любимци или има правило, според което кучето следва да не на повод.

куче разходкаСнимка: iStock

Всъщност, дори на местата, подходящи за кучета, е по-добре да държите четириногия си приятел на каишка поради безопасността на всички, както и по санитарни причини. Освен ако, разбира се, не сте собственик на магазина. 

Където и да се намирате с вашия домашен любимец, каишката никога не е лоша идея. Няма как да знаете кога може да ви е от полза, нито кога една наглед обикновена ситуация може да излезе извън контрол. И все пак – възможността да се доверите на косматия си другар и да го пуснете да се разходи без нея, може да бъде много освобождаваща и забавна!
Виж още