5 неща, които да направите, когато кучето ви открадне нещо и избяга

куче игра Снимка: iStock

В ашето куче обича ли да краде вашите вещи, а след това да бяга, гордо отнасяйки ги в съседната стая? Вероятно предполагате, че домашният ви любимец прави всичко това, защото знае, че ще му вземете ценната придобивка и сте абсолютно прави. А като бонус – кучето често ни кани да се присъедините към неговата игра „Хвани ме, ако можеш“. За съжаление, преследването обикновено е най-малко ефективния начин да си върнете нещата. 

Освен очевидното „управление на домакинството с цел да предотвратите достъпа на кучето до вашите неща“, както и „осигуряването на достатъчно упражнения и физическа активност“, ето още 5 предложения, чието приложение ще увеличи максимално шансовете ви да си върнете откраднатата вещ, относително невредима.

куче играСнимка: iStock

Следващият път, когато кучето ви открадне нещо, опитайте тези трикове:

  • Не обръщайте внимание

Звучи малко абсурдно, нали? Истината обаче е, че преследването на вашето куче почти ви гарантира, че то ще избяга, при това – дори по-бързо, отколкото може би е имало намерение. Ако мотивацията на животното да открадне нещо ваше е да ви накара да си поиграете, то ще бъде също толкова щастливо, че го преследвате. От друга страна, ако не му обърнете внимание, това може да охлади ентусиазма му.

Dogsandcats.bg
  • Не посягайте и без резки движения

Ако кучето ви иска да задържи вашите неща, вместо само да си поиграе, всеки излишен шум или движение от ваша страна ще циментира намеренията му и ще направи безкрайно по-трудно да си вземете нещата обратно. Освен това, с това си поведение рискувате да предизвикате агресия в животното. 

куче играСнимка: iStock

Вместо това – останете спокойни и весели. Знаем, трудно е, особено в случаите, когато животното е откраднало нещо ценно за вас. Но тъй като кучето в този сценарий е готово да пази придобивката си, всеки натиск от ваша страна може да го накара да затегне захапката си и дори – да ви изръмжи. За това – по-добре не посягайте да вземете въпросния предмет.

  • Размяна на лакомства

Ако домашният ви любимец не бяга, най-добрият ви шанс да си върнете откраднатото нещо нераздробено, е да накарате питомеца си да се откаже от него доброволно. Отново – не се опитвайте да го грабнете, защото вероятно ще се озовете в игра на дърпане и ценната ви вещ ще пострада. За да „търгувате“, просто осигурете на животното алтернатива и го убедете, че в замята ще получи нещо неустоимо. Като любимо лакомство, например!

кучеСнимка: iStock

  • Хвърлете му играчка

Ако кучето ви обича повече топки за тенис или плюшени играчки, отколкото лакомства, ангажирайте вниманието му, за да се разсее и да пусне вашата вещ. Добре е във всяка стая да имате поне по една любима на косматия ви другар играчка, а често само един поглед върху нея може да е достатъчен за четириногото, за да промени фокуса на вниманието си.

Не забравяйте да си поиграете за известно време, така че животното да не разбере вашата схема. 

  • Използвайте тактики за отклоняване

Какво друго обича да прави вашето куче? Да ходи на разходка или на гости? Да хапва? Да се вози в колата? Да преследва катерици в парка? Ако си имате стандартни фрази, които използвате и които предизвикват незабавна и искрена ентусиазма на домашния ви любимец, опитайте с някоя от тях. Помнете – важно е да звучите искрено! Така можете да накарате мозъка на четириногото, образно казано, да превключи скоростите и да забрави за откраднатата вещ, която държи в уста. 

кучеСнимка: iStock

Разбира се, ако подлъжете кучето си, че ще получи една бонус разходка и този трик проработи – длъжни сте да го изведете навън. Ако излъжете домашния си любимец, рано или късно кармата ще ви се върне. И едва ли ще ви донесе нещо добро! 

Виж още