5 неща, които трябва да знаете за съня и кучетата

куче спи Снимка: iStock

Ч есто не се замисляме, че добрата нощна почивка е също толкова жизненоважна за здравето ни, колкото въздуха, който дишаме или храната, която ядем. Ползите от качествения сън включват подобряване на настроението, концентрацията и усещане за енергия. Същото се отнася и за домашните ни любимци. 

При кучетата сънят играе критична роля за имунната система, метаболизма, когнитивното здраве и други жизненоважни функции. А и истината е, че повечето четириноги нямат проблем да се насладят на предимствата на добрата дрямка. Всички познаваме (или дори – имаме у дома) кучета, които привидно могат да заспят навсякъде, понякога – в най-нелепи позиции. Но при четириноги, страдащи от ставни заболявания, това невинаги е така. Хроничната болка и дискомфорт могат да направят заспиването и качествената почивка по-трудни. За съжаление, възстановителните ползи за здравето, които носи сънят, са още по-важни за тези четириноги. 

куче спиСнимка: iStock

Защо сънят е толкова важен за кучета със ставни проблеми

  • Ограничава възпалението и намалява болката

Хроничното възпаление при кучетата е свързано със ставни заболявания като артрит (както и други медицински състояния като диабет, сърдечни и храносмилателни проблеми и диабет). Позволяването на тялото да получи дълбок и спокоен сън, е от решаващо значение за намаляване на възпалението, тъй като понижава нивата на възпалителните протеини в кръвта. А това означава по-малко болка и скованост за домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Насърчава здравословно тегло

Ако кучето ви има проблеми със съня, умореният му мозък е по-малко ефективен при контролирането на апетита. Недостатъчната почивка води до повишаване на определени хормони в кръвта. Същите тези хормони стимулират апетита, което означава, че косматият ви другар ще бъде по-склонен към преяждане. Освен това, лишаването от сън кара тялото да отделя по-високи нива на инсулин след хранене, което насърчава натрупването на мазнини. Колкото повече наднормено тегло има вашият питомец, толкова повече стрес и напрежение има върху ставите му. 

куче спиСнимка: iStock

  • Регенерира клетките и тъканите

Ако кучето ви не дремва достатъчно, тялото му ще изпитва недостиг на време, което му е необходимо, за да се регенерира. Домашните ни любимци използват главно нощния сън, за да се възстановят щетите, нанесени на организма им по време на будната активност. Поради тази причина, липсата на сън ускорява увреждането на ставите, като лишава тялото от прилагане на естествените му лечебни способности. 

  • Подобрява цялостната имунна функция

Докато кучетата дремват, имунната им система произвежда защитни цитокини и антитела за борба с инфекциите. Лишаването от сън означава, че имунната система на домашния ви любимец няма шанс да се възстанови, да изгради сили и ще бъде по-малко ефективна при отблъскването на чужди нашественици. Което прави животното по-податливо на различни заболявания, а води и до необходимостта от по-дълго време за възстановяване.

куче спиСнимка: iStock

  • Повдига настроението

За куче, което вече се справя със стреса от хронична болка и проблеми с мобилността, недоспиването само усложнява проблема. Точно както самите вие се чувствате по-добре след качествена дрямка, добре отпочиналото куче ще се радва повече на живота. А това, вярваме, е нещо, което всеки стопанин иска за своя домашен любимец. 

Сънят е от решаващо значение за здравето на домашните ни любимци. За да помогнете на косматия ви другар да почине качествено, осигурете му подходящо легло, което да му осигури нужното количество комфорт и подкрепа. 

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още