5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

куче Снимка: iStock

И ма много и различни стъпки, които всеки собственик на куче, можете да предприеме, за да оформи поведението на домашния си любимец. Най-добрият подход, за да стане това включва положително подсилване на желаното от вас поведение. Защото е важно обучението на четириногия ви приятел да бъде приятно изживяване както за вас, така и за животното. 

За да се увенчае с успех, при този метод е важно вие да сте в добро настроение и състояние на духа. Ако нещо ви тревожи и притеснява, по-добре е да отложите тренировъчната сесия за друг ден, защото кучето веднага ще „прихване“ от негативните ви емоции. Най-добре е тренировките да са с продължителност между 5 до 10 минути, за да може домашният ви любимец да е максимално фокусиран, мотивиран и съсредоточен. 

кучеСнимка: iStock

Ако по време на сесията животното не реагира на дадена команда– не го възнаграждавайте. Възобновете тренировката няколко секунди до минута по-късно, като използвате друга, по-проста команда. Дайте му награда при изпълнението й, като едва след това се върнете към по-сложната. 

Dogsandcats.bg

И тъй като ползите от подсилването на положителното поведение са многобройни и подкрепени от научни изследвания, предлагаме ви заедно да разгледаме основните предимства на този метод на обучение. 

Какво представлява подсилването на положителното поведение при кучето?

Подсилването на положителното поведение включва използването на похвала или лакомство, за да се възнагради кучето за проява на добро и желано поведение. Или с други думи – всеки път, когато домашният ви любимец изпълни дадена команда, вашата задача е да създадете положителна асоциация у него. Този метод на дресура се препоръчва от специалисти и ветеринарни лекари далеч повече, отколкото наказанията или повишаването на тон. Може да се използва както при млади, така и при по-възрастни кучета. 

Основният принцип на подсилване на позитивното поведение е да пренасочите фокуса си от естествената си отрицателна реакция на дадено поведение на домашния ви любимец към развитие на позитивна такова. 

5 предимства на подсилването на желаното поведение при кучетата

  • Науката подкрепя изцяло използването на метода

Фактите и изводите, направени сред множество експерименти и проучвания по темата, изтъкват недвусмислено предимствата на този метод пред другите стратегии за оформяне на поведението на животните. 

кучеСнимка: iStock

  • Позитивният метод на обучение изглежда увереност у кучето

Четириноги, които многократно са наказвани, често стават плашливи и несигурни, възможно е и да започнат да страдат от проблеми с поведението. Това е особено валидно в случаите, когато наказанието се прилага многократно и то без никакъв положителен ефект. 

Позитивният подход в дресурата помага на животното да се усеща по-сигурно в собствените си възможности и го кара да се чувства по-добре при научаването на нови команди. В резултат – имате едно по-щастливо, енергично и ентусиазирано животно, което подхожда към тренировките с нетърпение, а не със страх. 

кучеСнимка: iStock

  • Всички членове на семейството ви могат да участват в обучението на кучето

Простотата на този метод на дресура позволява всички у дома да се включат в награждаването на доброто поведение на домашния ви любимец. Дори и малките деца могат да бъдат лесно научени при какви обстоятелства да възнаграждават четириногото с похвали или лакомства. Всъщност – това е полезно и за малчуганите, защото така могат да разберат нагледно важността на демонстрирането на добро поведение.

  • Кучето учи по-лесно нови неща

Методите на дресура, които включват използването на наказания или отрицателно подсилване, могат да накарат кучето ви да изпълнява командите само от срах, че ще бъде наказано. Това в крайна сметка забавя развитието на животното в усвояването на нови неща. Тъй като стратегията за подсилване на позитивното поведение се фокусира само върху възнаграждаването за добре свършената работа, при позитивния метод няма страх от възможни негативни последици. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче ще очаква с нетърпение тренировките

Домашният ви любимец с радост ще иска да участва и да учи нови неща, когато знае, че ще бъде възнаграден за доброто си поведение. Независимо дали положителното подкрепление пристига под формата на лакомство, погалване или словесна похвала, вашето куче ще подхожда към процеса на обучение с очакване.

Положителното подсилване на позитивното поведение е най-добрият начин да постигнете напредък в обучението на кучето си. Опитайте сами и ще се уверите в резултатите! Освен това – по време на тренировките ще заздравите допълнително връзката с косматия ви приятел. Какво по-хубаво от това? 

 

 

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

Виж още