5 основни команди, на които да научите кучето си

куче на поляна Снимка: iStock

З а плюсовете, които получаваме, тренирайки кучето си, е изговорено много и едва ли ние сме първите, които ви казват колко важен момент от отглеждането на любимеца ви е дресурата му. Ще ви напомним само, че научавайки четириногия си приятел на основни команди, вие заздравявате връзката си с него, усвоявате умението да „общувате“ по пълноценно и да разбирате нуждите на животното. Дресурата оказва благоприятно въздействие и върху редица (ако има) поведенчески проблеми. 

Да започнем с основното

Ако вече твърдо сте решили, че искате да тренирате любимеца си, но се чудите откъде да започнете, то приготвили сме за вас 5-те основни команди, на които можете да го научите в домашни условия, без да е необходимо да посещавате училище за кучета или да викате опитен треньор. Този списък включва главните правила за безопасност, които животното да съблюдава, както и най-лесните начини, по които да го научите на тях.

Седни!

Да тренирате вашето куче да сяда по команда е сред основните неща, на които можете и трябва да го научите. Това е една основа за по-сложни команди като „Ела“ и „Стой“, която прави четириногото по-лесно управляемо навън, на обществени места, в градския транспорт и тн. 

куче тренираСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да научим кучето

Вземете някое от любимите лакомства на кучето ви и го доближете близо до носа му. Преместете ръката си нагоре, позволявайки главата на животното да следва пътя на желаната вкусотия – така то естествено ще се отпусне назад. След като вече е в седнало положение, повторете бавно, ясно и отчетливо командата „Седни“, след което му дайте лакомството и го погалете по гърба. Повтаряйте тази последователност от команди няколко пъти на ден, докато кучето свикне с нея. След като сте го обиграли вкъщи, започнете да го прилагате и навън, където по правило животното се разсейва по-лесно.

Ела!

Втората най-важна команда, на която задължително трябва да научите кучето си и отнасяща се пряко за неговата безопасност навън, е „Ела!“. Тя е много полезна във всички случаи, когато изпуснете питомеца си за момент от очи в парка, забравите случайно отворена вратата и тн. Тя е лесна и гарантирано – жизнено необходима!

Как да научим кучето

Сложете каишката на кучето, заедно с повода. Приклекнете до него, така че да сте на едно ниво и кажете отчетливо „Ела!“, докато леко подръпвате към себе си каишката. Когато се озове пред вас, възнаградете го с лакомство и го похвалете. След като овладее командата с вързан повод, започнете упражнения и без да е вързано, като отново – отначало у дома, на затворено и после навън.

Долу!

Тази команда е една от по-сложните, а за някои породи – сред най-трудните за научаване. Причината е, че освен пълно доверие от страна на кучето, тя изисква и голяма доза покорство, а както знаем – това е непривично за голяма част от представителите на кучешкия свят, особено ловните породи. Подходете с търпение и позитивизъм, възнаграждавайте с щедри похвали и лакомства за добре свършената работа животното и резултатите може и да ви изненадат!

куче тренираСнимка: iStock

Как да научим кучето

Необходимо ви е ароматно лакомство, любимо на кучето ви. Сложете го в затворения си юмрук и дръжте ръката си на нивото на муцуната на кучето. Когато то подуши какво има в нея, преместете я плавно на пода, за да я последва с нос. След това плъзнете ръката си по земята пред него, за да насърчите тялото му да следва главата. Когато кучето е почти полегнало, кажете отчетливо и силно „Долу!“, след което дайте желаното лакомство и го похвалете. Повтаряйте тези команди във въпросната последователност всеки ден, като ако кучето се хвърли към ръката ви, без тялото му да е заело нужното положение, кажете „Не“ и оттеглете назад стиснатия си юмрук. В никакъв случай не използвате физическа сила, за да накарате животното да се снижи – то само трябва да разбере какво се иска от него и да започне да прави правилната позиция.

Стой!

Подобно на командите „Седни“ и „Ела!“ и тази е предназначена да ви предостави по-голям контрол над любимеца ви. Тя е особено полезна в редица ситуации, когато искате да прогоните кучето, защото чистите и използвате отровни за него препарати, когато имате гости и не искате то да скача по тях и тн. Важно е животното вече да се е научило да сяда, когато това се иска от него, преди да преминете към командата „Стой!“ или „Спри!“.

Как да научим кучето

Първо помолете кучето си да „седне“. След това изпънете ръката си с дланта надолу пред себе си и кажете отчетливо „Стой!“. Направете няколко крачки назад. Ако кучето не помръдне от позицията си – веднага му дайте лакомство и го погалете за похвала. Постепенно увеличавайте броя на стъпките назад, преди да го възнаградите – важно е обаче винаги да го поощрявате, дори и да остане в състояние на покой по команда едва няколко секунди. Това е сложно упражнение за самоконтрол за вашето куче, което не е леко и за него, както и за вас. Може да отнеме доста време, особено при по-енергични породи.

Остави го!

Последната от петте най-важни команди е предназначена да запази здравето на кучето ви, възпирайки вроденото му любопитство и желание да опита всичко интригуващо, което помирише навън, или открие по време на разходка. Целта е да научите любимеца си да не взима нищо от земята, защото в най-добрия случай това „много интересно и вкусно нещо“ ще разстрои стомаха му. А в най-лошия – ще доведе до фатален край.

Как да научите кучето

Вземете по едно кучешко лакомство във всяка ръка. Покажете ги на кучето, след което ги стиснете в юмрук. Кучето веднага ще се насочи към едната ви ръка, опитвайки се да достигне до вкусотията чрез близане, драскане и хапане – игнорирайте опитите му, повтаряйки високо и отчетливо „Остави го!“. След като след известно време животното спре опитите, повтаряйки командата го възнаградете – но с лакомството от другата ръка. И само, при условие, че е спряло да опитва да вземе лакомството, за което сте му казали да не опитва. Можете да използвате и две различни лакомства, по едно за всяка ръка.

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

 

Виж още