5 позитивни стереотипа за собствениците на кучета

куче и стопанин Снимка: iStock

З апочваме този материал с една уговорка – да слагаме стереотипи и да се водим от клишета, категоризирайки хората около себе си на база повърхностни наблюдения, едва ли може да се нарече добър начин да опознаем някого. Всеки човек е индивидуален за себе си и именно в това се крие чарът му, нали?

При собствениците на кучета обаче, се наблюдава една колкото интересна, толкова и забавна тенденция.

Оказва се, че има група стереотипи, свързани с всеки, който отглежда в дома си четириного, които са общовалидни.

Dogsandcats.bg

Нещо повече – освен че са абсолютна истина, по-голямата част от тях са... ами много забавни!

куче и стопанинСнимка: iStock

Предлагаме ви 5-те най-позитивни клишета, свързани с поведението и навиците на стопаните на кучета. Гарантираме – ще ви бъде доста лесно да се припознаете в някое от тях!

Собствениците на кучета доста често са:

  • Приятелски настроени и отворени към нови запознанства

Подобно на домашните си любимци, и хората имат нужда от социализация. Особено ако прекарвате определена част от деня си в разходка до близката градинка или парк. Да не говорим, че дори няма нужда да измисляте тема, нито да се притеснявате да се заговорите с другите собственици на кучета. Според резултатите на последно проучване стопаните на кучета се отличават с: екстровертност, приятелски нрав, дружелюбие и откритост.

Освен чисто приятелски разговор често при осъществяването на контакти навън можем да обсъдим поведенчески и здравословни проблеми, свързани с четириногия ни приятел, както и да почерпим от опита на другите, които може би вече са се сблъскали с тях. Така че – освен забавни, тези разговори могат да бъдат и полезни! 

  • Знаят какво е лоялност

Едно от най-ценните качества на домашните ни любимци, независимо от породата им, е тяхната вярност. Безусловната любов на четириногия ни приятел ни учи да бъдем по-мили, добри, лоялни и да даваме повече от себе си на хората, които обичаме. Ще се учудитe и колко по-често околните ни отвръщат със същото!

кучешки лапиСнимка: iStock

  • По-организирани

Ежедневната рутина, свързана с хранене и разхождане на домашния ни любимец, искаме или не, ни кара неусетно да се учим да разпределяме задачите през деня по-лесно. Различните подходи, които използваме при тренировките пък, възпитават у нас постоянство, търпение и спокойствие, които без да осъзнаваме се отразяват положително на характера ни. И не на последно място – знаем, че след като сме имали тежък, изпълнен с ангажименти ден, имаме право да се почерпим с лакомство за награда, нали така!

  • Следват морален кодекс

Нуждите на другите и поставянето им пред своите, дори и да се отнася за тези на домашния любимец – това е знак, че сте готови да помогнете на всеки нуждаещ се. Замислете се – винаги, когато чуете, че друго куче се е загубило сте готови да го приберете и да се грижите за него, докато намерите собственика му, нали? Дори и само намерение, това говори, че личният ви комфорт определено вече не стои на първо място.

куче вкъщиСнимка: iStock

  • Са по-емоционално осъзнати

Кучетата възпитават у стопаните си емоционална интелигентност. Всъщност, по-правилно е да кажем, че домашните ни любимци ни помагат да бъдем по-социално осъзнати, разбирайки по-лесно езика на тялото на другите хора около себе си. 

Това е така, защото сме свикнали на подсъзнателно ниво да тълкуваме различните реакции на кучето и да действаме въз основа на тях. Дали ще се касае за здравословни или поведенчески проблеми, липса на апетит или апатичност – само по някои сигнали в държанието на домашния ни любимец можем да отгатнем, че нещо, не е наред, нали? Е, замислете се, че това ви помага по-лесно за разчитате социалните знаци на работното място, например. 

Неща като тембър, сила на гласа, позиция на тялото и други части от невербалната комуникация, които често хората използваме и която понякога е по-красноречива от хиляди думи. Някои го наричат интуиция, други – шесто чувство. А ние – съжителство с куче!

В заключение можем да кажем само, че да имаш куче е нещо чудесно, а грижите и живота с домашен любимец носят много положителни емоции. И ако постепенно, привиквайки към съжителството с косматия ни приятел, сме развили у себе си някой от стереотипите описани по-горе – то можем само да му благодарим за това!

Виж още