5 теста за доброто здравословно състояние на кучето ви

куче човек Снимка: iStock

К ато отговорни стопани на домашни любимци знаем, че редовните посещения при ветеринарния ни лекар са от решаващо значение за проверка на цялостното здравословно състояние и благополучие на кучето ни. В зависимост от възрастта на косматия ви другар, специалистът може да насрочи те да се случват веднъж или два пъти годишно.  

Дори и всичко с четириногия ви приятел да е наред (което, разбира се, ви пожелаваме искрено!) винаги е добре да следите здравословното му състояние. За това ви предлагаме 5 бързи и лесни проверки на кучето ви, които можете да направите у дома, между посещенията при ветеринарния ви лекар. 

куче човекСнимка: iStock

Макар на пръв поглед да ви изглеждат по-скоро рутинни, ще се изненадате колко много информация можете да получите от тези прости тестове. Понякога именно вашите съобразителност и наблюдателност могат да играят ключова роля за по-ранно диагностициране и лечение на сериозно медицинско заболяване.  

Dogsandcats.bg

5 теста за домашна проверка на здравето на кучето ни

  • Отворете широко уста! 

Проверката на състоянието на зъбите и денталната хигиена на домашния ви любимец включва много повече от бърз поглед на предните му зъби.Повечето четириноги никак не обичат някой да бърка в устата му, за това и трябва да се особено внимателни. Повдигнете леко устните на животното и погледнете страничните и задните зъби. Натрупването на плака и зъбен камък причиняват възпаления на венците, което е и един от най-често срещаните проблеми при четириногите. Съществува и така наречената „рецесия“ на венците при кучетата – когато зъбният камък и плаката се натрупва в горната част на короната на зъба, постепенно започват да избутват линията на венците назад. След като венеца се отдръпне, той губи сцепление със зъба и той в крайна сметка ще бъде загубен – рано или късно. 

куче човекСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец ви позволи – опитайте да отворите устата на животното и да потърсите бучки, налепи и други неща, които биха изисквали по-скорошен преглед при ветеринарния ви лекар.  

  • Да обърнем внимание на ноктите 

В зависимост от породата им, някои кучета се нуждаят от подрязване на ноктите веднъж на всеки три до четири месеца, докато други изобщо нямат нужда от подобна процедура. Във всички случаи е важно да наблюдавате растежа на ноктите на домашния ви любимец, за да можете да проверите дали всичко изглежда нормално.  

При прегледа на ноктите на четириногия ви приятел, обърнете специално внимание на „палците“. Те единствени не влизат в контакт със земята, така че е по-вероятно да растат дълги и да се завиват навътре. Проверката е бърза и проста: просто внимателно издърпайте козината на лапите и се уверете, че можете да видите края на всеки нокът. 

куче човекСнимка: iStock

  • Цялостен масаж на тялото 

Веднъж месечно е добре да проверявате цялото тяло на любимеца си за нови или по-необичайни бучки, подутини и образувания по кожата. За да ви бъде още по-лесно, представете си, че ръцете ви са покрити с тебешир, а целта ви е да „боядисате“ цялото си куче. Отделете време, за да проверите и усетите всяка част от тялото на животното, защото някои бучки могат да бъдат фини и трудни за намиране – например ако се намират под мускулите, подмишницата или слабините. Очите и ушите също се нуждаят от внимателна проверка.  

Този тест може да е от решаващо значение за откриване на нещо потенциално необичайно. Ранното диагностициране от страна на ветеринарния ви лекар ще помогне за по-бързото лечение. А понякога това може да е животоспасяващо. 

куче човекСнимка: iStock

  • Претегляне 

Да следите теглото на домашния си любимец като го мерите редовно, е едно от най-добрите неща, които можете да направите за него. Макар колебанията в килограмите на косматия ви другар често да се дължат на промени в диетата или месеци, през които физическата активност е била по-малко (например – през зимата), в около 10%от случаите за тях може да има медицинска причина, например хормонално състояние.  

При малките кученца измерването е по-лесно – можете да използвате везна или кантар. Ако обаче косматият ви приятел е по-едър – отскочете до близката ветеринарна клиника. На много места се насърчава практиката хората да влизат и да претеглят домашните си любимци без предварителна уговорка или записан час. И обикновено никой няма да ви таксува за това.  

куче човекСнимка: iStock

  • Промени в хранителните навици

По същия начин, по който една майка следи за навиците на хранене и пиене на вода на малкото си дете, така и вие трябва да сте наясно с тези на вашия домашен любимец. Това е и ежедневна проверка номер едно. Винаги следете за потенциални промени в апетита или жаждата. Изглежда ви, че кучето яде или пие повече/по-малко от обикновено? Влияе ли това на други навици, част от ежедневната му рутина? 

куче човекСнимка: iStock

Промените в хранителните и питейните навици могат да бъдат ранен индикатор за различни състояния. Както диабетът, така и бъбречните заболявания могат да накарат животното да се чувства по-често жадно, например. Промяната може да е внезапна, но и постепенна, така че – следете и за двете. 

Домашните здравни тестове не могат да заменят посещението при ветеринарен лекар. Но те могат да ви насочат и помогнат за ранното откриване на редица заболявания и здравословни проблеми. За това – не пренебрегвайте всяка допълнителна грижа, с която да сте сигурни, че правите най-доброто за домашния си любимец! 

 

Виж още