5 възможни причини защо кучето ви трепери

куче трепери Снимка: iStock

Т реперещото куче не винаги е уплашено куче. Понякога радостта или очакването, че нещо хубаво предстои, е виновникът. Но и не само. Треперенето на четириногия ни другар може да изглежда малко страшно, ако не сме запознати с възможните причини за него. И тъй като то невинаги е нещо лошо, предлагаме ви да разгледаме пет често срещани причини защо четириногите треперят. 

куче трепериСнимка: iStock

  • На кучето ви му е студено

Да, домашните ни любимци може да са покрити с косми, но кучетата могат да изстинат точно като нас, особено ако козината им е тънка. Особено ако навън е по-хладно. Ако не сте сигурни дали на кучето ви му е студено, опитайте да докоснете долната страна на ухото му. Ако е хладно на допир, то вероятно телесната му температура може да е спаднала и да му е студено. 

куче трепериСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви е развълнувано

Развълнуваното куче може да е толкова изпълнено с очакване, че буквално да трепери заради него. Това може да се случи по всяко време, независимо дали питомецът ви усеща, че му предстои разходка в парка или забележи, че пълните паничката му с вкусни гранули за вечеря.

куче трепериСнимка: iStock

  • Кучето ви е уплашено или разтревожено

Треперенето е често срещана реакция на страх при кучетата. Често, когато са намесени уплаха и безпокойство, треперенето ще бъде комбинирано с други сигнали от езика на тялото, като прибрана опашка, прегърбено тяло и сплескани уши.

Може да забележите също, че домашният ви любимец облизва устните и носа си, прозява се, хленчи или се опитва да се скрие. 

  • Кучето ви трябва да отиде до тоалетна

Ако кучето ви действително има нужда да отиде до тоалетна, тялото му може да ви уведоми. В този случай треперенето може да означава, че приятелчето ви има нужда да отиде, за да свърши нуждите си. 

куче трепериСнимка: iStock

Какво да направите: Изведете кучето си възможно най-скоро!

  • Кучето ви е болно или му се гади

Кучетата често правят всичко по силите си, за да прикрият факта, че изпитват болка. Ето защо треперенето може да бъде добър индикатор, че питомецът ви не се чувства добре – това е неволна реакция, която не може да бъде контролирана. 

Преди да се опитате да се справите с болката, която домашният ви любимец може би изпитва, уверете се, че сте изключили всички други възможни причини за треперенето (страх, студ и тн.). Ако смятате, че кучето ви се е наранило по време на разходка или игра, внимателно разтрийте ръцете си по корема му, покрай краката му и между пръстите му (където може да се закачила лисича опашка или камък). Ако животното трепне или извика, може да успеете да определите къде се намира болката.

куче трепериСнимка: iStock

В този случай, а и като цяло – ако имате съмнения, че нещо причинява болка или дискомфорт на косматия ви другар, съветваме ви да не губите време да се обърнете към ветеринарния си лекар.

Въоръжени с тези техники, надяваме се, че ще сте в състояние да определите източника на треперенето на домашния си любимец. Както и да се справите с причините или проблемите, свързани с него, възможно най-скоро.

Виж още