5 знака, че кучето ви се чувства самотно без вас

куче самотно Снимка: iStock

К учетата ни са силно социални същества, които са свикнали да живеят в глутница. За това и домашните ни любимци предпочитат да не прекарват много време сами. За съжаление, за нас е невъзможно да сме през цялото време с косматия си другар. Ако и вие напускате дома си сутрин и отсъствате през по-голямата част от деня, то сигурно изпитвате леко чувство на вина, подсилено от въпроси като: „Какво ли прави кучето ми, докато ме няма?“ или „Дали домашният ми любимец страда, задето остава сам?“. И макар да ме сме в състояние да ви дадем точните отговори, предлагаме ви няколко начина как можете да разберете, че четириногият ви другар изживява по-зле отсъствието ви. 

куче лошоСнимка: iStock

5 знака, че кучето ви се чувства самотно без вас

  • Разрушително поведение

Признайте си честно, колко пъти на ден се замисляте каква ли бъркотия ви очаква, когато се приберете у дома, защото кучето ви е било само цял ден?

Ако редовно откривате сдъвкани обувки и дрехи, разпръснат боклук и храна, открадната от плотовете, то бъдете сигурни, че домашният ви любимец се опитва да ви каже нещо.

Dogsandcats.bg

Тъй като четириногите не могат да общуват с думи, те използват деструктивното поведение като средство, за да ви съобщят, че не им допада да са сами за толкова дълго време. Или с други думи – че са самотни и им е скучно, когато не сте наоколо. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Прекомерен лай или вой

Ако някога сте се прибирали вкъщи, виждайки гневна бележка, оставена от съсед на вратата ви или сте получили обаждане от управителя на блока относно шума, който генерира кучето ви през деня, вероятно разбирате, че това е вик за внимание. Друг сигурен признак на самота.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Инциденти в дома ви

Вашият домашен любимец е започнал да ви оставя „подаръци“ на различни места из дома ви? Въпреки че това може да е признак на медицински проблем, то е и често срещан симптом на стрес. Ако домашният ви любимец изчаква, докато сте под душа, за да се изпишка във всекидневната обаче, той ви изпраща много ясно послание, че не иска да го оставяте сам вкъщи по никакъв повод. 

  • Липса на апетит и намалена енергия

Ако кучето ви яде или играе по-малко от обикновено, това е ясен знак, че нещо с него не е наред. След като изключите физическите заболявания (след посещение при ветеринарния ви лекар), време е да преразгледате по-сериозно и обстойно стресовите фактори в живота на косматия си другар. Животното може да е депресирано или да се чувства самотно, когато ви няма по цял ден.

куче лошоСнимка: iStock

  • Агресия

Ако вашето обичайно добродушно и сладко кученце внезапно стане рязко агресивно и нападателно, важно е да откриете причината за промяната в поведението му. Може да се касае за основен медицински проблем, а не е изключено да е и симптом на самота. Можете да се насочите към специалист по поведение на домашни любимци, но преди да го направите, опитайте нещо по-просто – да прекарвате повече време с питомеца си. 

Съвети за намаляване на самотата на вашето куче

Ако няма как да отскочите до дома си в обедната почивка, проверете дали нямате приятел или член на семейството, който може да прекара известно време с вашето куче, докато вие отсъствате през деня. Можете да помислите да наемете и човек за целта. 

куче човекСнимка: iStock

Уверете се, че домашният ви любимец има достъп до различни играчки, с които да ангажира вниманието си, докато е сам. Колкото по-интерактивни са те, толкова по-добре! 

Ако смятате, че можете да си го позволите и кучето би ви го възприело добре, добавянето на още един домашен любимец към глутницата ви също може да бъде чудесен начин да намалите самотата на питомеца ви. 

Вижте още: 

5 начина, по които кучето показва привързаността си

Виж още