6 естествени средства срещу сърбяща кожа при кучетата

куче сърбеж Снимка: iStock

К ожните алергии са често срещан проблем при кучетата, а собствениците и ветеринарните лекари не спират да търсят нови начини да облекчат дискомфорта на четириногите, причинен от един от основните им симптоми: сърбежа.

куче сърбежСнимка: iStock

Домашните ни любимци, както и самите ние, могат да бъдат алергични към почти всичко – от храната си до околната среда. И въпреки че има много различни лекарства, които помагат за справяне със сухата кожа, много стопани предпочитат да заложат и някои по-естествени средства. За да сме сигурни, че сме опитали всички най-безопасни варианти. Ето и 6 от тях, които е добре да обсъдите с ветеринарния си лекар, преди да приложите на кучето си.

  • Правилно къпане и разресване

Това може да не изглежда като „естествено“ лекарство, но ако кучето ви страда от алергия, свързана с околната среда, честото къпане и четкане ще му предложи така необходимия комфорт. Използването на успокояващи добавки като овесени ядки, например, ще помогне за омекотяване на кожата на животното и ще облекчи сърбежа, който усеща. 

Dogsandcats.bg

куче къпанеСнимка: iStock

В зависимост от тежестта на алергията на вашето куче, къпането веднъж седмично ще подобри значително състоянието му. Четкането и разресването също ще помогнат за премахване на мъртвата кожа и козина, насърчаване на нов растеж и премахване на алергените, полепнали по кожата и козината.

  • Здравословна диета

Колкото по-естествена е диетата на кучето ви, толко по-добре тялото му ще се пребори със симптомите на алергията и външните стресови фактори. Ако домашният ви любимец има непоносимост към определени съставки, разбира се, трябва да ги избягвате. Като цяло, диетите без зърно са силно препоръчителни за кучета с всякакъв вид алергия, но ако това не е възможно, помислете за хранене с органични пълнозърнести храни.

куче сърбежСнимка: iStock

  • Опитайте ябълков оцет

Органичният ябълков оцет има различни приложения и ползи при кучета, страдащи от алергии. Ако домашният ви любимец има сърбяща и/или лющеща се кожа, можете да приложите 50/50 разтвор на ябълков оцет и вода. Поставете го в спрей бутилка за лесна употреба. Същият този спрей ще ви помогне и срещу бълхите и кърлежите – често срещан алерген за много кучета. 

куче сърбежСнимка: iStock

  • Управление на топлината и влагата

Околната среда, в която домашният ви любимец прекарва времето си, играе голяма роля за здравето на кожата му. Не забравяйте да поддържате подходящи условия, ако се налага – използвайте специален овлажнител за въздух. Уверете се, че кучето ви винаги има достъп до прясна вода. Ако косматият ви другар хапва предимно гранули, то ще се нуждае от допълнителен прием на течности в сравнение с четириного, което по-често яде мокра, сурова или домашна храна.

  • Приложенията на невена

Невенът е член на семейството на слънчогледа и предлага няколко предимства за кучета с алергии. Той може да се приложи под формата на чай или гел. Има естествени противогъбични свойства и помага за подобряване на имунната система на кучето (в случаите, когато се приема вътрешно).

куче сърбежСнимка: iStock

  • Добавки с омега мастни киселини

Омега мастните киселини са изключително полезни за кучета с алергии. Тези масла помагат да подобряване състоянието на кожата и козината на вашия питомец, като поддържат естествените масла в здравословни количества. Омега-3 и Омега-6 мастните киселини имат и противовъзпалително действие, като значително намаляват интензивността на алергените. 

куче сърбежСнимка: iStock

На пазара можете да откриете различни добавки с омега мастни киселини, за това се консултирайте с ветеринарния си лекар за съвет относно най-добрия избор за вашия питомец.

 

 

Виж още