6 храни за успокояване на разстроен стомах при кучетата

куче Снимка: iStock

А ко имате куче у дома, то епизодите на повръщане и диария не са ви нещо непознато. Симптоми на чревен дистрес, които могат да съпътстват както настинка или друго медицинско заболяване, така и нещо съвсем просто като поглъщане на нещо, което не трябва. 

Когато домашният ви любимец има разстроен стомах, то има някои основни неща, които е добре да знаете, за да го успокоите максимално бързо. След като повръщането отшуми и питомецът ви започне отново да проявява малък интерес към храненето, има някои определени неща, които да му предложите. Те ще добавят необходимите витамини, хранителни вещества, лечебни сили и могат да пробудят апетит у болно животно. А най-добрата част: дори не се налага спешно да излизате до близкия супермаркет, тъй като по-голямата част от тези продукти се намират в килера или хладилника на почти всяко домакинство. 

куче лято болноСнимка: iStock

  • Тиква

Тиквата е богата на фибри и пълна с витамини. Освен че кучетата много харесват вкуса й, тя спомага работата на храносмилателната им система. Необяснимо, но факт, тиквата помага на домашните ни любимци както при запек, така и при диария. Всичко, което трябва да направите, е да добавите малко тиква към храната на питомеца си всеки път, когато смятате, че има нужда от порция допълнителни фибри и витамини. 

Dogsandcats.bg

куче тикваСнимка: iStock

  • Накъсано пиле

Неподправеното пиле е лесно смилаема храна от кучетата и често стимулира апетита им. Това месо е пълно с основни витамини, хранителни вещества и мазнини, които помагат на домашния ви любимец да премине през най-тежкия етап на коремното разстройство. Преди да го дадете на питомеца си обаче, уверете се, че сте отстранили всички кости и остри парченца хрущял. 

  • Ориз

Неподправеният бял ориз се усвоява лесно, като или можете да го добавите към храната на кучето си, или да му го сервирате самостоятелно. Освен че помага при разстроен стомах, оризът добавя и обем към изпражненията на питомеца ви.

куче яде оризСнимка: iStock

  • Пилешки бульон

Мек и приятен на вкус, можете да използвате пилешки бульон (най-добре е да е с ниско съдържание на натрий), като го сипете директно в храната на кучето си, за да стимулирате апетита му. Тази лесно смилаема добавка помага за успокояване на раздразнения стомах на кучето ви и му осигурява допълнителна хидратация. 

куче бульонСнимка: iStock

  • Обикновено, неподсладено кисело мляко

Супена лъжица обикновено, неподсладено кисело мляко може да помогне за възстановяване на баланса на полезните бактерии, които често се изчерпват, когато кучето има стомашни проблеми. Освен това, често киселото мляко възбужда апетита на четириногите.

  • Овесена каша

Неподсладените овесени ядки осигуряват фибри и се усвояват лесно от кучета със стомашно разстройство. Не забравяйте да ги сварите във вода (не мляко), за да избегнете възможни проблеми.

куче бульонСнимка: iStock

Винаги, когато въвеждате нова храна в менюто на кучето си, не забравяйте да му я предлагате в малки количества. 

 

Виж още