6 начина да се сближите със срамежливо куче

срамежливо куче Снимка: iStock

М ного домашни любимци обичат да се гушкат със стопаните си, но не бива да забравяме, че всяко четириного има своя индивидуалност и да не обича да бъде притискано, особено за дълги периоди от време, за него може да е съвсем нормално. Или пък да не му допадат съвсем срещите с нови хора. Да, говорим за онзи вид срамежливи домашни любимци, за които често компанията на любимите играчки и уюта на леглото им е абсолютно достатъчна, за да прекарат пълноценно време… със себе си. 

кучеСнимка: iStock

Свързването със срамежливо куче може да бъде известно предизвикателство, особено ако сте свикнали с четириноги, които обичат да се гушкат и да им се обръща внимание. Добрата новина е, че трудно със сигурност не значи невъзможно.

Предлагаме ви заедно да разгледаме шест начина как да се свържем с домашния си любимец, ако той е по-скоро плах, несигурен и срамежлив. 

Dogsandcats.bg
  • Отделете време, за да се опознaете

Отнема време, за да спечелите доверието на едно куче и е необходимо да се съсредоточите върху това, което животното иска, а не върху това, което вие самите смятате, че е най-доброто за него. Какво имаме предвид? Да дадете на четириногото достатъчно пространство и да го оставите да взима всички решения относно взаимодействието си с всичко наоколо.

срамежливо кучеСнимка: iStock

Признаците, че кучето се нуждае от пространство, включват: скованост, облизване на устни, прозяване, задъхване, отклоняване на погледа ви, прибрана опашка. Всички тези сигнали трябва да се уважават и ако кучето, към което се приближавате, ги показва, оставете го да почива спокойно. 

  • Разходете се заедно

Знаем, че кучетата обичат разходките. Но дали се замисляте, че излизанията в компанията на домашния ви любимец са чудесен начин да се свържете с него? Специалистите са категорични: нищо не замества ползите от една разходка за кучето. Когато са навън, освен че се раздвижват, четириногите душат наоколо и получават различна информация за своя свят чрез носа си. А що се отнася до отношенията с косматия ви другар – това е качествено време, прекарано заедно.

кучеСнимка: iStock

  • Създайте комфортна среда

Ако кучето е отскоро в дома ви, може да му трябва време, за да се адаптира към новото пространство. За това, обособете му кътче, където да може да се оттегли и да почине при нужда. 

  • Използвайте храната, за да насърчите близостта

Храната е равна на любов при много животински видове, включително кучетата. Това е и чуден начин да установите връзка с домашния си любимец. Просто седнете в близост до четириногото, докато се храни – на близката маса или плот, и проверете имейлите си или напишете съобщение на някого на смартфона си. Идеята, че сте близо до него в стаята, но без да се натрапвате, ще стопли сърцето на питомеца ви. 

кучеСнимка: iStock

  • Включете на помощ играчките

Ако домашният ви любимец обича да си играе с играчки, интерактивните забавления могат да бъдат чудесен начин да установите връзка помежду си. Експериментирайте, за да видите какво допада на животното, като през цялото време говорите с тих, спокоен и насърчаващ глас. Не пестете похвалите и лакомствата!

  • Изчеткайте кучето си

Ако домашният ви любимец няма нищо против, отделете време за козината му. Както при всяко занимание със срамежливо куче, първо вижте дали навашето куче му допада. Ако очите и телесните мускули се отпуснат, продължете, но ако животното замръзне, задъхва се, облизва устните си, гледа настрани или се опитва да се отскубне, прекратете сесията. 

кучеСнимка: iStock

 

 

 

Виж още