6 начина, по които кучетата използват езика на тялото, за да изразят обич

куче тъжно Снимка: iStock

З наем, че кучетата ни използват езика на тялото, за да изразят широк спектър от емоции и намерения, особено насочени към собствениците им. 

За разлика от хората, които разчитаме предимно на вербална комуникация, четириногите ни другари предават чувствата си чрез физически сигнали и поведение.

Които, ако съумеем да интерпретираме правилно, могат значително да подобрят разбирането и връзката, която имаме с косматия си другар. Разпознаването на тези признаци и демонстрации на привързаност, някои от които са съвсем фини, са от решаващо значение за развитието на стабилна и съпричастна връзка с домашния ви любимец. Предлагаме ви заедно да разгледаме шест ключови начина, по които кучетата използват езика на тялото си, за да покажат обичта си.

Dogsandcats.bg
  • Махане с опашка

Махането с опашка е един от най-известните и явни признаци на привързаност в кучешкия свят. Когато тя е отпусната и сякаш цялото тяло на животното се движи заедно с нея, това показва истинско щастие и приятелско отношение към човека или животното. Този тип размахване на опашката, често придружен с други признаци на привързаност, като спокойна поза и възбудени движения, показва, че кучето изразява обич. 

куче опашкаСнимка: iStock

  • Облизване

Облизването се корени в детството на кученцата – още от първите дни на живота им майката ги облизва като знак на грижа и обич. За това и, когато едно четириного оближе собственика си, това често е продължение на това поведение. И означава същото – привързаност и обич. Това действие освобождава и ендрофини, които засилват чувството на комфорт и удоволствие на животното и собственика му.

куче човекСнимка: iStock

  • Опира се на вас

Куче, което се обляга на стопанина си, търси близост като демонстрация на доверие и комфорт. Това показва, че домашният любимец ви вижда като източник на сигурност. Облягането и подпирането може да бъде и методът на животното да потърси малко допълнително внимание и обич. 

  • Донасяне на играчки

Когато кучето ви носи играчките си, това не е просто покана за игра, а жест на обич! Споделянето на най-ценните му и любими притежания може да се разглежда като начин на животното да ви предложи подарък, който му носи радост и вълнение. Това поведение демонстрира доверие и желанието на косматия ви другар да сподели щастието си с любимия си човек.

куче човекСнимка: iStock

  • Контакт с очите

Ако кучето ви спи близо до вас, независимо дали в краката, притиснато във вас или в леглото ви, това говори, че домашният ви любимец изпитва дълбока обич и доверие. Явно е, че косматият ви другар се чувства най-безопасно и доволно, когато е близо до вас, оценявайки присъствието ви като източник на комфорт и сигурност. 

  • Спи във вашето пространство

Куче, което предпочита да дремва в непосредствена близост до собственика си, независимо дали това се отнася за краката ви, до вас или в леглото ви, явно изпитва дълбока обич и доверие. Това поведение показва, че животното се чувства най-безопасно и най-доволно, когато е близо до вас, оценявайки присъствието ви като източник на комфорт и сигурност. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата изразяват привързаност чрез различни сигнали, свързани с езика на тялото – от махане с опашка и облизване, до подпиране на вас. Разбирането и откликването на тези признаци на обич укрепва връзката между четириногото и неговият стопанин, осигурявайки хармонична и емоционално пълноценна връзка. 

Вижте още: 

6 стоплящи сърцето начина, по които кучето показва, че ви обича

 

Виж още