6 начина, по които причинявате лошото поведение на кучето си

куче лошо поведение Снимка: iStock

К огато нещо се обърка, лесно е да обвиним кучето си – в крайна сметка, то не може да говори, за да се защити. Въпреки това, рядко се замисляме, че в голяма част от случаите ние, хората, може би неволно предизвикваме точно тези неща, които се опитваме да ограничим домашния си любимец да прави. Това личи най-ясно в случаите, когато полагаме усилия в обучението на животното с цел да изкореним дадено поведение, но дори след многократни тренировъчни сесии, резултат няма. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Ако сте допуснали или продължавате да правите някоя от грешките, изброени по-долу, не се притеснявайте – на всеки се е случвало! Добрата новина е, че своевременно можете да предприемете някои промени, за да ограничите вредното влияние, което имате над навиците на питомеца си. За целта обаче, първо трябва да сте информирани.

Ето 6 начина, по които може би насърчите най-досадните навици на косматия ви другар.

Dogsandcats.bg
  • Подсилване на лошото поведение

Очевидно е, че никой собственик не иска да засилва лошото поведение на домашния си любимец. Но това далеч не означава, че не го прави. Оставянето на храна на място, до което четириногото има достъп, например, го учи, че ще получи екстри, когато краде храна. Да галите животното, когато скочи върху вас, но да се ядосвате, когато има същото поведение върху гостите ви, е друг пример.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Защото в очите на животното се струва следното: вие сте го наградили (галили) веднъж за това, че е скочило върху вас, а в следващия момент не сте доволни от факта, че го прави отново. Объркващо е, а и кучето просто не знае разликата. 

  • Не осигурявате на кучето си достатъчно упражнения

Много треньори имат поговорката, че „умореното куче е добре възпитано куче“. И въпреки че не е приложима при абсолютно всички случаи, факт е, че осигуряването на достатъчно количество упражнения на домашния ви любимец може да помогне за предотвратяване на лошото поведение, причинено от скука, като дъвчене на дивана или лай в нищото. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Не отделяте време за обучение

Ако не включвате тренировъчни сесии към обичайната рутина на домашния си любимец, тогава не може да очаквате от него да се държи добре, нали? И защо би се случило противното? Никога не сте учили питомеца си на нещо различно, как тогава той ще знае какво се иска от него? И не, един път седмично е крайно недостатъчно. 

Важно е да отделяте време за обучението на питомеца си. Не само, защото по този начин ще подобрите социалните му умения и ще сте по-спокойни относно поведението му извън дома ви, но и защото така поддържате свежо съзнанието му. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • В дома ви няма правила

Един ден давате на кучето си парченце месо, когато поставя лапите си на плота, а на следващия му се карате за това. Във вторник му е позволено да лежи на дивана, а в четвъртък вече не. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Домашните ни любимци не разбират понятия като „днес по изключение“. Те виждат само, че нещо работи и продължават да го правят, независимо дали ви харесва или не. От друга страна, установяването на правила гарантира, че домашният ви любимец ще има ясни граници и ще знае как да се държи.

  • Има правила, но не и по време на гости

Правилата не струват нищо, ако не ги налагате и не говорим само за моментите, когато сте сами с кучето си у дома. Всеки човек, който влиза в контакт с домашния си любимец, трябва да е запознат с вашите правила и да ги налага. Ако всичките ви близки и приятели позволят на четириногото да скача върху тях, например, то ще продължи да го прави. И е без значение дали вие не одобрявате това или не.

Помнете – 

ако не изисквате всички да следват вашите правила, това ще провали всяко обучение, което провеждате.

  • Привличате внимание само към лошо, а не към добро поведение

Спомнете си времето, когато бяхте малко дете. Когато си хлапе и си играеш тихо и спокойно, родителите ти рядко идват при теб, за да те похвалят колко кротко се занимаваш сам, нали? Въпреки това, в момента, в който станете, вземете пастелите и започнете да шарите стената, трите ви имена проехтяват от другия край на дома ви, докато родителите ви тичат към вас, за да ги вземат от ръцете ви. Звучи ви познато, нали?

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Ако обръщаме внимание на кучето си само, когато е направило нещо лошо, то то ще продължава да се държи така, за да привлече вниманието ви. 

Вижте още: 

Държи ли се кучето ви като хулиган

 

Виж още