Държи ли се кучето ви като хулиган

кучета Снимка: iStock

К учетата са социални животни, които имат нужда да се срещат и общуват със себеподобни. Това обаче далеч не значи, че всички домашни любимци, дори и да са от една порода, автоматично се разбират добре, харесват се и след само един поглед – започват да играят дружелюбно и приятелски. 

Понякога, при някои четириноги се наблюдава хулиганско поведение при общуване с други кучета. Това може да бъде смущаващо за собственика, както и опасно за самото животно. За щастие, има начини, чрез които да постъпите като отговорен стопанин на проблемно четириного и да коригирате поведението на косматия си приятел. Защото, съгласете се, никой не обича побойниците, които тормозят останалите, нали?

кучетаСнимка: iStock

Как да разпознаем, че кучето ни се държи като хулиган?

Поведението на побойник, който предизвиква останалите кучета в близкия парк или градинка, често е трудно да откриване и се бърка с игривост при много от домашните любимци, които го проявяват. Следва да отбележим, че кучешкият тормоз не е непременно агресивно или подло държание. Може да се дължи на силно доминантния характер на животното, което не знае как да общува с останалите четириноги навън, освен като ги сплашва и респектира.

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете също, че тук породата няма такова значение – всички кучета могат да имат характеристиките на „хулигани“ и да тормозят останалите. 

кучетаСнимка: iStock

Най-честите признаци, че косматият ви другар е склонен да притеснява останалите четириноги са: 

 • Кучето често се развълнува или ядосва много бързо, но му отнема повече време, за да се успокои.
 • Взима лакомства без команда или изчакване за разрешение от ваша страна.
 • Проявява деструктивно поведение, особено при възбуда.
 • Прекомерно ръмжене или лаене.
 • Неспособност да се съсредоточи или да следва команди – особено в нови ситуации и на непознат места.
 • Втренчване и продължителен зрителен контакт с други кучета. Позицията на тялото е скована, а опашката – нагоре, в статично положение.
 • Игнориране на командите ви.
 • Прекомерно демонстриране на господство чрез „качване“ върху други кучета.

Въпреки че почти всяко куче понякога проявява едно или две от изброените типа поведение, ако те се повтарят при всяка разходка с домашния ви любимец, това може да причини проблеми – както на останалите четириноги, така и на собствениците им. А и на самите вас. Хулиганското поведение лесно може да вкара домашния ви любимец в бой с други себеподобни, което може да доведе до сериозни инциденти. 

Имайте предвид, че 

ако поведението на кучето ви е враждебно или лошо, може да му бъде отказан достъп до места, където по принцип пускат домашни любимци, да не искат да го вземат в хотел или да се добавят допълнителни такси към ветеринарните услуги.

Само чрез коригиране на държанието на „побойника“ можете да сведете до минимум тези проблемни ситуации и да помогнете на домашния си любимец да се социализира по по-подходящ начин с останалите. 

Как да накараме кучето ни да спре да тормози останалите

Ако домашният ви любимец показва типичните признаци на хулиганско поведение, важно е да предприемете стъпки за коригиране на това поведение възможно най-рано. Някои от тях можете да приложите още, преди животното да се е срещнало с други кучета и тормозът да започне. Има и такива техники, които ще помогнат генерално на косматия ви другар да се държи по-подходящо – дори ако по природа е по-лесно възбудим и/или агресивен. 

кучетаСнимка: iStock

 • Стерилизиране и кастрация

Домашни любимци, които са преминали през подобна процедура, имат по-ниски нива на хормони и съответно – по-малка склонност към прояви на агресивно поведение или териториални претенции. Това не значи, че кастрираният ви мъжки непременно повече никога няма да се държи като хулиган в кучешкия парк, но такива случки ще станат по-редки и инцидентни. 

Вижте още: Да кастрираме или не кучето си

 • Социализиране от кученце

Колкото по-рано домашният ви любимец се социализира и се научи да се държи възпитано с други хора и кучета, толкова по-малко проблеми, свързани с взаимодействието му с околния свят ще имате в бъдеще. 

Можете да започнете да социализирате кутрето още след навършване на 3-месечна възраст. С напредване на възрастта постепенно увеличавайте различните ситуации и внимателно излагайте любимеца си на все по-разнообразни шумове, непознати места и звуци. Всичко това ще му бъде от полза, бъдете сигурни!

кучетаСнимка: iStock

 • Постоянно обучение

Куче, което е обучено да има добри маниери и което непрекъснато затвърждава усвоените команди, е много по-малко вероятно да развие поведение на побойник или хулиган. Важно е всички членове на семейството ви да са последователни както при дресурата, така и спрямо правилата в дома ви. 

 • Прекъсване на лошото поведение

Веднага щом забележите, че домашният ви любимец показва признаци на хулиганско поведение и тормоз над друго четириного – прекъснете го ипренасочете фокуса на животното. Това може да стане чрез по-рязка и категорична команда като „Спри!“, а след това – не трябва да оставяте животното да възобновява дейността си, докато не се е успокоило напълно.

Вижте още: 3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

 • Подходящи упражнения

Куче, което не получава достатъчно физическа активност, ще има повече енергия за изразходване и е по-вероятно да „превключи“ на по-проблемно поведение, ако бъде поставено в стимулираща ситуация. За това никога не бива да подценявате ползите от добрата разходка, съчетана с игри и упражнения.

 • Четете езика на тялото 

Всяко куче има свои индивидуални черти на характера и личността. И всяко четириного може да се превърне в хулиган или насилник при определени обстоятелства. Собственикът на животното е този, който трябва да познава знаците на проблемното поведение на домашния си любимец и щом ги види – да се постарае да ограничи възбудата на животното. 

кучетаСнимка: iStock

 • Награждаване за добро поведение

Всеки път, щом домашният ви любимец отговори на команда за спиране на нежеланата от вас дейност своевременно – тази реакция на послушание трябва да бъде наградена по подходящ начин. Това ще подсили идеята за добро поведение у кучето и ще помогне за свеждане до минимум на тормоза над други четириноги. 

Не бързайте да обвинявате себе си в безотговорност, нито домашният си любимец, ако той прояви признаци на хулиганско поведение спрямо други себеподобни. Това може да се случи при всички кучета, независимо от порода или възраст. Важно е обаче да знаете, че животно, което се държи системно по този начин, представлява опасност, както за себе си, така и за другите животни, включително и за стопанина си. Разбирайки признаците на тормоз и как да ги предотвратите, вие можете да работите в правилната посока с цел подобряване на държанието на косматия си приятел.

 

Вижте още: 

Как да отгледаме дружелюбно куче

Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Виж още