6 причини защо е важно да поставите граници на кучето си

куче дърпа каишка Снимка: iStock

Р азбира се, има нещо безспорно очарователно в едно палаво кученце, не го отричаме! Всеки собственик на домашен любимец е чувал (или преживявал) истории, свързани с лошото поведение на дадено животно, разказвани с нотка на радост. Да, може би сте забелязали, че хората обичат да споделят начините, по които техният „малък непослушко“ е направил поредната „умна и дяволита беля“. Или казано с други думи – държал се е непослушно, но по най-милия и симпатичен начин. Колкото и сладко да звучи това обаче, това, което тези истории правят в действителност, е да утвърждават пълната липса на граници и правила. 

куче без каишкаСнимка: iStock

Въпреки всички забавни истории, специалистите отхвърлят идеята, че четириногите трябва да са такива – диви, свободни и необременени от ограниченията на техните желания и наклонности, за да са щастливи. Всъщност, много от тях са на мнение, че

като поставяме граници чрез обучението, ние всъщност повишаваме увереността, щастието и се грижим за благоденствието на нашия питомец.

Dogsandcats.bg

Ето още няколко предимства, на които вашият обучен другар ще се радва, ако отделите време и усилия за дресурата му, разбира се.

  • Повече възможности без каишка

Когато не е на повод, кучето ви може да тича с пълна скорост, да изследва, да души – колкото и където си пожелае, да спре на всяко място, което представлява интерес за него... Като цяло – да направи редица избори само. Малко други дейности предлагат на четириногите толкова качествено изживяване. Но не всички кучета могат да се възползват от него: някои бягат, губят се, излизат на пътя или абсолютно игнорират командите на стопанина си. 

куче без каишкаСнимка: iStock

Кучетата, които идват при повикване, уважават поставените им граници и са добре възпитани, могат безопасно да получат свободата си и да бъдат оставени без повод на широки открити пространства. За домашни любимци без такива умения, разходката без повод е вариант само в задния двор или в ограден парк за кучета.

  • Добре дошли сте на повече обществени места

Добре възпитаното куче, което знае как да се движи добре на каишка и да поздравява хората учтиво, ще бъде добре дошло в магазини, кафенета и търговски центрове, където допускат домашни любимци. Така че, вместо да стоите вкъщи или да оставите сам питомеца си, той може да ви придружи на изброените места.

куче обществено мястоСнимка: iStock

Добре възпитаните четириноги имат по-пълен живот с по-разнообразни преживявания.

  • Можете да присъствате на различни социални събития 

Много по-вероятно е куче, обучено на основни маниери, да бъде добре дошло на социални събития – от двучасова среща в книжарницата до семейна сбирка. Под „основни маниери“ тук се визират способността на животното да седне, да стои „мирно“, да ви изчака, когато влизате и излизате от някъде, да ходи нормално на повод, да поздравява учтиво и да спира да лае по сигнал. 

Знаем, че може да ви изглежда като доста дълъг списък, но овладяването на тези поведения прави кучетата много по-спокойни и подходящи за различни социални дейности.

куче обществено мястоСнимка: iStock

  • Повече срещи за игра с други кучета

Кучета с добри социални умения, които не скачат върху хора, не копаят в градините или не тичат наоколо без цел и посока, са много по-подходящи за срещи за игра с други четириноги. Жалко е, когато един домашен любимец пропуска забавлението, защото не е преминал достатъчно обучение, за да може да се държи възпитано.

куче без каишкаСнимка: iStock

  • По-добри взаимоотношения у дома

Ключът към добрите отношения с домашния ви любимец е да създадете силна връзка помежду ви. За съжаление, деструктивното поведение и унищожаването на вещите ви (особено тези със сантиментална стойност) може да повлияе на тези взаимоотношения.

  • Повече и по-спокойни разходки

Много стопани срещат известни предизвикателства с разходката на домашните си любимци, защото те се дърпат безмилостно, разсейват се от всичко, което видят, лаят, увиват каишките си около дърветата, докато се движат хаотично напред-назад. 

куче дърпа каишкаСнимка: iStock

Често това е знак, че собствениците на тези четириноги не ги извеждат особено често, защото поведението им ги тревожи. Недостигът на физическа активност и упражнения пък, може допълнително да влоши поведението на животното, защото то е превъзбудено и прекалено енергично. Ако отделите време, за да научите домашния си любимец на добри маниери на каишка, разходките с кучето ви ще са по-лесни и забавни. 

В заключение, макар мнозина да смятат, че непослушното и палаво поведение на кучето е забавно, за съжаление то не е точно такова за самите животни. Всъщност, домашният ви любимец ще разполага с много по-богат на събития и преживявания живот, ако отделите време за обучението му. Границите и дресурата не засягат свободата на кучетата – те я подобряват. 
Виж още