8 причини защо кучето се промъква в леглото ви през нощта

куче стопанин легло Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, то може би сте изпитвали чувството да се събудите посред нощ или рано сутрин и да намерите домашния любимец свит до вас в леглото. Въпреки че това може да е много сладка гледка, тя повдига и въпроса защо косматият ви другар избира да се промъкне и да дремва до вас? Предлагаме ви заедно да разгледаме 8 от по-вероятните причини за това поведение на домашния ви любимец.

Защо кучето ми се промъква в леглото ми през нощта?

  • Топлина

Всички знаем, че кучетата обичат да се сгушват до нас. Но замисляли ли сте се защо изглежда винаги избират да го направят в най-студените нощи? Е, това не е случайно!

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Ако температурата в стаята е по-ниска и на животното му е студено (знаем, че при четириногите тя е малко по-висока от човешката, между 38-39 градуса по Целзий), то то може да се сгуши под вашата завивка в търсене на малко допълнителен комфорт и топлина. 

Dogsandcats.bg
  • Самота

Кучето ви може да се промъква в леглото до вас, защото не обича да бъде само. Особено през нощта, когато къщата е съвсем тиха и всички останали спят, косматият ви другар може да се почувства самотен и да потърси комфорта на вашето присъствие.

  • Търсене на комфорт

Кучетата са социални животни, които търсят човешко взаимодействие и обич. За това някои домашни любимци облизват лицето на стопаните си преди лягане или непосредствено след събуждане. И вероятно именно търсенето на малко допълнителна близост и комфорт кара животното да се промъкне на леглото до вас през нощта.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

  • Ухае приятно

Забелязали ли сте някога, че кучето ви изглежда особено заинтересовано от леглото ви, дори неговото удобно местенце да се намира в същата стая? Според някои специалисти, причината се крие в миризмата. А какво ухае по-приятно от наскоро изпрани чаршафи?

Точно така, вярвате или не,

напълно възможно е кучето ви да се промъква в леглото ви през нощта, защото му допада как ухае под завивките ви. И кой може да го вини?

  • Прилепчиво поведение

Кучетата са товарни животни и като такива в природата им е да спят заедно. Това е един от начините да покажат привързаност и лоялност към своя човешки спътник (член на глутницата им). За кучетата близостта до стопаните им е начин да се почувстват сигурни и защитени, така те установяват доверие и интимност.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Позволявайки на домашния си любимец да дремне до вас, вие му показвате, че е важна част от вашата глутница. И той ще ви възнагради с безусловна обич и лоялност. 

  • Тревожност при раздяла

Точно като човешките деца, така и кучетата могат да страдат от тревожност при раздяла. Ако това се отнася и за вашия домашен любимец, то той може би търси малко допълнителна сигурност, дремвайки до вас. 

  • Защита

Чувствали ли сте някога, че имате свой малък космат бодигард в лицето на кучето си? Е, ако домашният ви любимец се промъква на леглото до вас за през нощта, това може да е, защото се опитва да ви защити от всякакви потенциални заплахи.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Четириногите имат инстинктивна нужда да защитят стопаните си и това, че е близо до вас през нощта, помага на питомеца ви да следи за всякакви предполагаеми опасности. 

  • Здравословни проблеми

Подобно на хората, кучетата могат да страдат от здравословни проблеми и хронични болки. И когато се почувстват неудобно, може да потърсят комфорта и сигурността на близостта, която спането до стопаните им осигурява. 

Ако подозирате, че домашният ви любимец страда от хронична болка или дискомфорт, важно е да го обсъдите с ветеринарния си лекар. Той може да ви препоръча лечение или медикаменти, които да ви помогнат за справяне със симптомите и да подобрят значително качеството на живот на питомеца ви. 

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Добре ли е да оставям кучето да спи в леглото ми?

Като цяло няма нищо лошо в това да оставите кучето си да спи в леглото ви, стига това да не създава проблеми за самите вас или за кучето. Установяването на правила и граници е от съществено значение, така че косматият ви другар да не стане твърде зависим от това да спи на спалнята ви.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Дали ще оставите домашния си любимец да дремва на леглото ви или не, зависи единствено от вас и личните ви предпочитания.

Вижте още: 

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

Виж още