6 възможни причини защо кучето ви е по-прилепчиво от обикновено

куче човек Снимка: iStock

А ко кучето не ви оставя на мира дори за минута и ви следва от стая в стая, това може да бъде причина за безпокойство. Ако се е случвало и на вас, то може би се питате какво можете да направите по въпроса.  

куче човекСнимка: iStock

6 възможни причини защо кучето ви е по-прилепчиво от обикновено

Като начало, отделете време и се вгледайте по-внимателно в поведението на домашния си любимец. Необичайната му привързаност може би е просто част от любящата му личност? От друга страна, внезапната прилепчивост често е знак за промяна в обичайната рутина или живота на домашния ви любимец. Някои от най-честите причини за това включват:

  • Безпокойство или страх

Мислете за кучето си като за малко дете. Ако то е разтревожено или уплашено, ще търси стопаните си и ще иска са наблизо, докато не се почувства отново в безопасност и не усети спокойствие. А това са все емоции, които питомецът ви свързва с вас. Което, ако се замислите, е някак очарователно, нали?

Dogsandcats.bg

куче човек спиСнимка: iStock

  • Нещо го тревожи

Тази заплаха може да е нещо действително опасно като натрапник или непознат в дома ви. Но може е и добавяне на нов член или домашен любимец към семейството ви.

  • Скука

Ако сте на работа по цял ден и кучето стои само у дома, доста е вероятно да се отегчи. За това, когато сте у дома и се опитвате да свършите своите неща, животното може да стане по-прилепчиво, за да ви напомни: „Хей, аз съм тук! Обърни ми внимание!“. 

куче човек спиСнимка: iStock

  • Кучето ви е прилепчиво, защото му липсвате

Сладко, нали? Не само вие усещате липсата на кучето си, когато сте без него навън – то също тъжи за вас, когато ви няма!

  • Нещо го боли или е болно

Независимо дали е болно от настинка или изпитва артритни болки, кучето ви ще потърси вашата близост за комфорт и увереност. Понякога това е очевидно – има накуцване или подуване, друг път е по-фино и може да е трудно да се разпознае. 

куче щастливоСнимка: iStock

  • Разгонване или предстоящо раждане

В случай, че кучето ви не е стерилизирано и/или е бременно, то има специфично поведение, с което ще ви покаже дали е разгонено и/или скоро ще започне да ражда. В тези случаи е необходимо да обърнете повече внимание на домашния си любимец, за да сте сигурни, че всичко с него ще бъде наред. 

В заключение, ако кучето ви внезапно стане по-прилепчиво от обикновено, то може да е уплашено, да реагира защитно, да е отегчено, да му липсвате, да е болно или да изпитва дискомфорт.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още