7 лесни начина да повишим имунитета на кучето си

куче Снимка: iStock

Т ърсите начин да повишите имунитета на кучето си? Може би домашният ви любимец е бил диагностициран с определено медицинско състояние или може би приема лекарства, които причиняват понижаване на имунната му система? А има и стопани на четириноги, които просто искат да се погрижат косматите им другари да за здрави – особено ако са малки или възрастни. 

Каквато и да е причината, подкрепата на имунната система на кучето ви никога не е излишна. За това – нека проучим как работи тя и разгледаме някои полезни съвети как да подобрим работата й.

кучеСнимка: iStock

Какво представлява имунитетът на кучето?

Имунната система е това, което ни помага да се предпазим от болестотворни патогени като бактерии, вируси и гъбички. Тя работи постоянно, за да стопира проблемите още, преди да се появят. Това значи, че освен нещо като патрул за външни инфекциозни заболявания, имунната ни система помага и да се идентифицират болни или застаряващи клетки в тялото ни. Тази й дейност помага за намаляване на риска от поява на някои видове рак и възпалителни заболявания.

Dogsandcats.bg

Въпреки това, има моменти, когато имунната система може да бъде компрометирана, а това прави домашният ви любимец по-уязвим на външни заболявания и по-податлив на състояния като артрит, астма, диабет или рак. 

кучеСнимка: iStock

Причини за отслабване на имунната система при кучета

 • Възраст 

Младите кученца имат по-слаба имунна система в сравнение с тези в зряла възраст, тъй като при тях тя все още се развива. По същия начин имунитетът спада при възрастните кучета с напредване на годините.

 • Лоша диета

Недобре балансираната диета може да доведе до хранителни дефицити, което да причини отслабване на имунната система. 

 • Болести 

Вирусните инфекции, например, могат да причинят отслабване на имунната система.

 • Липса на сън

Ако вашият домашен любимец не получава достатъчно качествена почивка, имунната му система може да пострада. 

куче с болен стопанинСнимка: iStock

 • Прием на някои медикаменти

Лечения като химиотерапия или дългосрочен прием на стероиди могат да повлияят на имунната система на кучето ви.

 • Стрес

Точно както при хората, високите нива на стрес могат да повлияят негативно на имунната система на кучетата поради увеличените количества циркулиращи хормони на стреса. 

 • Първични имунодефицитни нарушения

Вродени състояния, засягащи имунната система, се наблюдават по-често при определени породи, отколкото при други (например Корги, Немска овчарка, Шар Пей или гончета). Животните се раждат по този начин и не могат да се излекуват напълно.

кучеСнимка: iStock

Начини за повишаване на имунната система на вашето куче

Има някои много прости неща, които можете да опитате, за да подсилите имунната система на домашния си любимец. Ето някои от нашите любими:

 • Повече упражнения

Поддържането на добрата форма на кучето ви е един от най-добрите начини за укрепване на имунитета му. Кучета, които получават много физическа и психическа стимулация, са по-малко стресирани, намалява и рискът от поява на някои медицински състояния, свързани с наднорменото тегло. 

кучеСнимка: iStock

 • Подходяща диета

Ако осигурите на домашния си любимец пълноценна диета с добро качество, която е подходяща за възрастта и размера му, тогава той ще получава оптималното количество витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждае. Четете етикетите на продуктите, които купувате и бъдете внимателни в количествата. 

 • Помислете за добавки

Хранителните добавки могат да бъдат полезни в определени случаи. Пробиотиците могат естествено да засилят имунната система, като допълват чревната флора с добри бактерии. Омега-3 мастните киселини насърчават здравословната мозъчна функция, работата на ставите и състоянието на козината. 

кучеСнимка: iStock

Никога не се изкушавайте да давате на кучето си вашите витамини или добавки, тъй като по невнимание бихте могли да причините повече вреда, отколкото полза.

 • Уверете се, че се спазвате съветите за превантивни грижи

Въпреки че превантивните грижи няма да засилят активно имунната система на вашия домашен любимец, те ще помогнат за защитата на животни, които имат отслабени защитни сили на организма. Те са и по-податливи на инфекциозни заболявания и паразити в сравнение със здравите четириноги. Така че – рутинното обезпаразитяване, ваксинации и прегледи при ветеринарния ви лекар са важни и не бива да се пропускат. 

 • Избягвайте изцяло суровите диети

Суровата диета (БАРФ) не се препоръчва при малки кученца поради все още незрялата им имунна система и по-висок риск от заразяване с инфекциозно заболяване. Същият принцип важи и при възрастните кучета. Съществува риск от заразяване с бактериите 

куче хранаСнимка: iStock

E.coli, Salmonella и Listeria, които се свързват с хранително отравяне при хората и са част от причината да готвим храната си, преди да я ядем. Някои паразити като тении също могат да попаднат в организма на животното след консумация на сурово месо. 

 • Помислете за допълнителни терапии

Допълните терапии като масаж или акупунктура могат да помогнат за засилване на имунната система на вашия домашен любимец. Има доказани ползи за здравето им при хората, така че логично можем да предположим, че същото се отнася и за нашите кучешки приятели. 

 • Добра хигиена

Поддържането на домашния ви любимец чист, както и средата, в която живее, ще спомогнат за подобряване работата на имунната му система. Това не означава да го къпете всеки ден (това може да причини проблеми само по себе си), но пък включва да се уверите, че козината и лапите му не са мръсни, а играчките и леглото му се почистват редовно. 

кучеСнимка: iStock

Имунната система е това, което ни помага да се предпазим от болести.

Тя може да бъде отслабена, за това е важно да дадем на кучето си допълнителна подкрепа, доколкото самите ние можем, разбира се. 

 

 

Виж още