7 лесни начина да успокоите превъзбудено куче

куче развълнувано Снимка: iStock

К ато стопани на домашни любимци знаем, че няма нищо толкова възнаграждаващо от това да гледаме как кучето ни искрено се забавлява. И тъй като ние, хората, не говорим на същия език като нашите четириноги приятели, изпитваме истинско удовлетворение, когато питомците ни покажат колко са щастливи да ни видят в края на дългия работен ден, например. 

Има разлика между любящо, щастливо куче и превъзбудено четириного. Прекомерното скачане, лай, преследване или дърпане на каишката не е сладко, а по-скоро небалансирано, нездравословно поведение, на което трябва да се обърне внимание.

куче развълнуваноСнимка: iStock

Ако установите, че кучето ви е твърде развълнувано или превъзбудено, опитайте тези стратегии, за да го успокоите:

Dogsandcats.bg
  • Управление на емоциите

Един от най-добрите начини да успокоите превъзбудено куче, е да не го оставяте да изпада в подобни емоционални състояния. Отделете няколко минути, за да наблюдавате домашния си любимец – какво го кара да се ентусиазира толкова? Може да установите, че това е каишката му в ръката ви, звъненето на вратата или дори – наближаването на часа за вечеря. 

Щом установите кое е това, което „дърпа спусъка“, образно казано, на косматия ви другар, ще можете да прецените и най-добрия начин как да промените непокорното му поведение. 

куче развълнуваноСнимка: iStock

  • Първо се успокойте

Може да си мислите, че постъпвате правилно, като крещите, за да привлечете вниманието на кучето си, но това всъщност има обратен ефект. Вече развълнуваното животно усеща вашата повишена енергия и реагира на нея с още по-голямо вълнение и лудо поведение. Най-добрият ви залог е да спрете за момент и да си поемете дълбоко въздух. Вдишайте, издишайте и след това със спокоен и твърд глас кажете на животното какво искате от него.

  • Не награждавайте дивото поведение

Въпреки че може да е забавно да видите кучето си да се върти в кръг при вида на любимата му играчка (или човек), важно е да се научите да разпознавате възбудимото поведение на питомеца си, което само ще се влоши, ако бъде насърчавано. Колкото и трудно да ви е, най-добрият залог в подобна ситуация, е да не се ангажирате, докато животното не се успокои поне малко. Твърдо кажете на кучето „не“, а след това обърнете груб, скръстете ръце и го игнорирайте за момент. Наградете го с вниманието си едва, когато се укроти.

куче развълнуваноСнимка: iStock
 

  • Движете се много

Много възбудими кучета просто се отегчават и ако не се контролира, тази скука всъщност може да се превърне в агресивно поведение спрямо вас, както и към другите четириноги навън. Според мнението на експерти, ако едно куче е развълнувано, това може дори да задейства хищническия му стремеж, което от своя страна да го накара да нападне най-близкото до него нещо.

Ако се нуждаете от помощ при изграждането на рутинните упражнения на косматия си другар, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да определите вида и продължителността им. Така ще сте сигурни, че домашният ви любимец получава достатъчно физическа активност спрямо породата, възрастта и здравословното си състояние. 

  • Прекарвайте повече време заедно

Независимо дали сте решили да тренирате домашния си любимец сами или да потърсите професионална помощ, инвестирането в обучението на питомеца ви е добър начин да го научите на приемливо (за вас) поведение, както и да укрепите връзката помежду си. Опитайте се да прекарвате поне 30 минути до час активни занимания всеки ден с кучето си. 

куче развълнуваноСнимка: iStock

  • Използвайте положително подсилване

Вероятно кучето ви не скача като обезумяло постоянно, нали? Направете всичко възможно, за да акцентирате на моментите, когато животното е спокойно и да го възнаградите за това поведение с обич, мили думи или вкусно поощрение. Ако успеете да създадете навика да му отделяте вниманието, за което жадува, когато е спокоен, като същевременно игнорирате тези моменти, когато се държи диво, то скоро ще разбере как да се държи правилно, за да получи от вас отговора, който желае. 

  • Бъдете постоянни

След като сте решили как да се справите с възбудимото поведение на вашето куче, важно е да бъдете последователни. И ако има други членове на семейството ви, замесени с проблема, уверете се, че знаят протокола, така че животното да не се обърка какво се очаква от него да направи. 

куче развълнуваноСнимка: iStock

Преди всичко – бъдете търпеливи. Ако домашният ви любимец е от по-емоционалния, чувствителен тип, промяната вероятно няма да се случи за едно нощ и без съмнение ще ви е необходимо много търпение, за да постигнете видими резултати. И да, ще има дни, в които няма да имате желание да полагате усилия, защото не забелязвате напредък. Не се отказвайте! 

Имайте следното предвид: Спокойното куче е щастливо куче. Когато домашният ви любимец получава правилното количество физически и умствени упражнения, както и спокойни, последователни насоки от вас и останалите членове на семейството ви, то ще има много по-малко причини да изпада в свърхвъзбудими състояния на ума. 

Вижте още: Как да разберем дали кучето ни е реактивно

Виж още