7 летни плодове, които можете да споделите с кучето си

куче плодове Снимка: iStock

К огато времето навън е слънчево и топло, има толкова много неща, които можете да правите с домашния си любимец! Посещения до близкия парк, туризъм или прекарване на деня на плажа – това са само някои от нашите фаворити!

кучеСнимка: iStock

Независимо с каква активност запълвате дните си през лятото, вероятно изразходвате много енергия. А горещите летни дни под жарките слънчеви лъчи могат да доведат до допълнителна дехидратация – както за вас, така и за скъпото ви куче.

Лесни за опаковане в движение, свежите, апетитни и вкусни плодове са отличен начин да си набавите допълнително вода, вкус и енергия.

Dogsandcats.bg

Но какво да кажем за четириногия ни другар? Добрата новина е, че голяма част от летните плодове са подходящи за кучета! Избрахме 7 от тях, които спокойно можете да споделите с питомеца си, разбира се – в умерени количества.  

Защо е добре да даваме на кучето си плодове?

Плодовете съдържат много витамини, фибри и антиоксиданти. Когато са в точните количества, те носят ползи за здравето на четириногите ни другари (точно както и за нас). Например, много плодове са с високо съдържание а вода, което ги превръща в освежаващо, вкусно лакомство, което ще ви помогне да си осигурите допълнителна хидратация през лятото.

7 безопасни летни плодове, които можете да дадете на кучето си

  • Диня

Динята е един от най-популярните летни плодове. От напитки до десерти и дори основни ястия – хрупкавата й сладост е несравнима! Динята е около 92% вода, което я прави изключително освежаваща и предпочитана за разхлаждане в горещите летни дни.

кучеСнимка: iStock

Динята е и с ниско съдържание на калории и натрий. В нея няма мазнини, нито холестерол, което я прави здравословен избор за кучешко лакомство. Тя съдържа и ликопен - мощен антиоксидант с много ползи за здравето, включително защита от слънцето, подобрено здраве на сърцето и по-нисък риск от някои видове рак.

  • Боровинки

Боровинките са с ниско съдържание на мазнини и калории, но са богати на фибри, което ги прави чудесно естествено лакомство за кучето (или котката) ви. Те съдържат много от витамините, които са от съществено значение за здравето на кучетата, включително А, С, Е и К. 

куче боровинкиСнимка: iStock

Боровинките са богати и на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Проучвания на Националния институт по здравеопазване на Медицинската библиотека на САЩ също показват, че боровинките намаляват ефектите от стареенето на мозъка при кучета. Това прави боровинките истинска суперхрана и особено полезна за възрастни четириноги.

  • Ягоди

Няма нищо толкова вкусно и апетитно, колкото летен десерт с ягоди! Ягодите са първите плодове, които бележат началото на лятото и за радост на собствениците, те са безопасни за консумация от кучетата. Точно като боровинките, те са чудесен източник на антиоксиданти, с високо съдържание на фибри и витамин С.

куче ягодиСнимка: iStock

  • Пъпеш

Пъпешите са богати на витамини А, В и С, плюс фибри, бета-каротин, калий, магнезий, тиамин, ниацин, пантотенова и фолиева киселина. В този плод се съдържат големи количества вода и фибри, което го прави вкусно и освежаващо лакомство както за вас, така и за домашния ви любимец. 

  • Ябълки

Ябълките са безопасно лакомство за кучетата, а много четириноги обичат техния сладък вкус и хрупкава текстура. Тези плодове са чудесен източник на витамини А, С и К и са богато заредени с калций, фосфор, антиоксиданти и фибри.

  • Праскови

От пресни, пикантни салати до топли, сладки сладкиши, прасковите са сладък летен плод, на който можете да се насладите по много различни начини. Те са богати на витамин А, който се грижи за здравето на очите, кожата и имунното здраве на вашия четириног другар. Задължително е да премахнете костилката, ако смятате да почерпите кучето си с праскова, защото освен опасност от задавяне, назъбените й ръбове могат да причинят увреждане на вътрешните органи.

куче прасковиСнимка: iStock

  • Манго

Въпреки че технически погледнато е пролетен плод, мангото е идеалното лакомство, на което можете да се наслаждавате и през лятото! Ако обелите и нарежете манго за себе си, не се колебайте да дадете парченце и на кучето си. 

Богато на витамин А, мангото е полезно за очите, кожата и имунната система на четириногите. То съдържа и витамин В6, който помага за енергията и мозъчната функция, както и витамините С и Е, които имат силни антиоксидантни свойства.

куче плодовеСнимка: iStock

                                                                                                     

Виж още