7 навика на наистина добрите собственици на кучета

куче човек щастие Снимка: iStock

П ризнаваме си, ние сме от „онези собственици на кучета“. Сещате се, които могат да говорят за домашния си любимец винаги и по всяко време. Които често планират ангажиментите, ваканциите и пътуванията си, спрямо живота на косматия си другар. Да, такива сме. И не се притесняваме да го признаем! Защото според нас малко неща могат да се сравнят с радостта и комфорта, които ни носи домашният ни любимец. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

И тъй като искаме да сме все по-големи специалисти в това да дадем на косматия си другар най-добрия възможен живот, изпълнен с щастие, решихме да се поразровим, за да открием кои са :

7-те навика на прекрасните родители на домашни любимци

  • Те познават кучетата си.

И не говорим за това да знаете в колко часа е време за вечеря или колко пъти животното е отишло по голяма нужда. Какво означава действително да познавате домашния си любимец? Ако кучето ви е тревожно, раздразнително, прекалено уморено, уплашено или самотно – да уловите емоционалното му състояние моментално. 

Dogsandcats.bg
  • Те уважават кучетата си.

Чували сте сте този виц: „Не! Не мога да дойда на рождения ден на котката ти този ден! Кучето ми се жени тогава!“.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Е макар да е малко преувеличено (и безспорно – доста смешно!), истината е, че наистина отдадените стопани на домашни любимци действително отдават голямо значение на нуждите на животното. Те планират срещи за игра по време на почивките си, избягват времето за хранене за пътуванията си и се грижат питомецът им винаги да има под ръка най-необходимите му вещи. Или казано с други думи: кучето се третира еднакво, с всички права и уважение като член на семейството.

  • Те предвиждат нуждите на кучето си.

Изключителните стопани на домашни любимци не само се грижат за това кучетата им да са добре, но и да се чувстват обичани. Това може да включва допълнително време за гушкане или лакомства по време на гръмотевична буря. Да, добрите собственици ще се сетят да оставят лампата в коридора да свети, защото знаят, че тъмнината може да е плашеща за косматия им другар. Те оставят телевизора включен, за да не се чувства питомецът им самотен и винаги проверяват дали в купичката му има прясна вода. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Обръщат внимание на средата на кучето си.

Известно е, че отглеждането на куче прави собственика му по-социален. Разговорите с останалите стопани на четириноги в квартала ви се превръщат в ежедневие, а заедно с тях и съветите относно здравето и благоденствието на животното. За това и винаги знаете къде в квартала не е добре да извеждате кучето (пръскано е срещу кърлежи или не е окосено добре). А по време на разходка, истински чудесните стопани постоянно сканират за потенциално опасни предмети като изпуснато парче шоколад на тротоара, кофичка с недоядени крилца от КФС, полудяла катерица, търсеща отмъщение или други неща, които биха могли да стреснат животното. 

  • Те не купуват на кучето си случайна храна.

Прекрасните стопани на домашни любимци отделят време, за да проучат какво трябва да яде едно куче и какво – не. Те не позволяват на реклами или промоции да им казват какво да бъде менюто на питомеца им. И знаят, че повечето храни за домашни любимци, предлагани в супермаркетите, не са най-добрата възможна алтернатива.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Не пропускат посещение при ветеринарния си лекар.

Те не само правят и поддържат редовни срещи със специалиста, но имат и номера му на бързо набиране. Имат под ръка и този на най-близката спешна ветеринарна клиника, в случай на инцидент в след работно време или уикенда. Те винаги задават въпроси, много въпроси, защото действително ги е грижа какво е най-добро за техния космат другар и как могат да му помогнат да живее по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. Четат изследвания и материали за ваксинации, стерилизация/кастрация, кучешки грип, профилактика срещу бълхи и кърлежи, проблеми със ставите и грижа за ушите... В даден момент стават самоуки експерти във всичко, свързано с грижата за домашния им любимец, защото знаят, че неговото благоденствие зависи само от тях. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Те вярват в силата на любовта на кучето си.

Преди всичко останало, наистина отдадените и прекрасни стопани на домашни любимци вярват, че кучетата им имат силата да променят живота им. Те приемат ролята си на собственици на четириного като лична мисия, нещо сериозно, защото знаят, че от тях зависи да се грижат за питомеца си така, че да му предоставят най-добрия възможен живот. 

Да имаш куче за приятел е истински дар и добрите стопани на домашни любимци са благодарни всеки ден за привилегията да имат космат спътник до себе си!

 

 

Виж още