7 причини защо кучето ви лае, докато се храните

куче проси храна Снимка: iStock

И зглежда ви така, сякаш с вас живее сладък „просяк“? Защото всеки път, когато извадите храна, домашният ви любимец заема място до вас и започва да скимти. И сякаш се опитва да ви хипнотизира с искрящите си очи... И всичко е очарователно, докато... Питомецът ви не започне да лае все едно не е слагал нищо в уста от близо 10 години! Може би се чудите какво се крие зад тази лудост? Нека разберем заедно. 

куче проси хранаСнимка: iStock

7 причини защо кучето ви лае, докато се храните

  • То умира от любопитство

„Ох, какво имаш за обяд? Мога ли да го видя, моля!“...

Dogsandcats.bg

Кучетата ни са много любопитни създания! Известно е, че обонянието им е между 10 до 100 хиляди пъти по-чувствително от човешкото. Съвсем възможно е питомецът ви да лае просто, защото иска да знае какво смятате да хапвате за вечеря. Той просто иска да провери какво е то и дали е нещо, което ще му хареса, мислейки си: „Хм, моят човек яде нещо с удоволствие. Какво ли има той/тя, умирам си да знам!“.

куче проси хранаСнимка: iStock

  • То иска малко! 

Смятате да хапвате бургер, докато седите на дивана. И тогава, когато отхапвате първата хапка... Кучето ви започва да хленчи и скимти така, сякаш не е яло от дни. Вие го игнорирате, но то започва да лае все по-силно. И тъй като добре знаете, че домашният ви любимец не е гладен, започвате да се изнервяте. Опитайте за момент да се поставите на мястото на кучето си – представете си, че пред вас има нещо вкусно. Не сте алергични към него (доколкото знаете), но все пак не можете да го достигнете. И се разстройвате, защото сте принудени да ядете обичайното си блюдо (в случая на домашния ви любимец – сушени гранули).

куче проси хранаСнимка: iStock

Дали лаят му става по-силен? И когато го прави, къде обикновено се храните? Ако е на масичката за кафе, леглото или дивана, височината може да допринася за прекомерната вокализация. Колкото по-ниско е разположена чинията ви, толкова по-лесно е за кучето да види какво има в нея. А това засилва желанието му да се включи в хапването. 

  • Кучето ви все още е гладно

Възможно е кучето ви да проси от глад. Ако това се случва често, може би домашният ви любимец има нужда от повече храна. Възможно е и да има проблем с качеството на самата храна (ако животното си хапва достатъчно големи порции).

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Липса на обучение

Просията не е добър начин да се поиска храна. Особено ако е придружена с лай и хленчене. За съжаление, това поведение е често срещано при домашните любимци. За да го избегнете, важно е да научите на маниери кученцето си още като малко. Без това то ще помисли, че това, което прави, е правилно. 

  • Кучето ви е научило, че работи

Кучетата са умни животни. Те знаят добре какъв трик да използват върху даден човек, за да получат нещо. Така че, ако сте се поддали на лая в миналото и сте подхвърлили нещо от масата на питомеца си, той ще продължи да лае с надеждата това да се повтори. 

куче проси хранаСнимка: iStock

И да, тъй като тези звуци са доста досадни, особено когато се опитвате да се насладите на храната си, може да загубите търпение. И в крайна сметка – кучето ви да постигне това, което иска. А ако не сте вие, то може да е получило храна, когато майка ви е обядвала, докато ви няма. Или да знае, че ако хленчи малко по-силно, това ще накара съквартиранта ви да сподели парченце хляб. И така, основното е, че кучето ще продължи да се придържа към поведението, докато не бъде коригирано.

  • Внимание

Разбираемо е, че лаенето е поведение, търсещо внимание. Но защо точно докато се храните? Е, ако кучето ви много държи да го забележите, то няма значение от заниманието ви, нали? Ако лаят е прекалено настоятелен, проверете дали питомецът ви няма нужда от нещо – да отиде до тоалетна, например.  

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Игрово поведение

Ако изглежда, че лаят на домашния ви любимец не цели да му дадете от хапването си, това може да се дължи на липса на упражнения или просто да е черта на характера му. Някои кучета са естествено игриви и имат много енергия. А може на животното да му е скучно или да не му допада, че не му обръщате внимание докато се храните.

Вижте още: Как да накараме кучето да спре да моли за храна

 

Виж още