Как да накараме кучето да спре да моли за храна

куче Снимка: iStock

Е дин от най-често срещаните и вредни навици, чрез които домашните ни любимци получават това, което искат, е просенето на допълнителна храна от масата. За едни собственици това е очарователно поведение, докато за други – най-досадното на света.

Защо кучетата просят?

Важно е да започнем с факта, че просията е заучено поведение, на което самите им собственици са привикнали домашните си любимци.

Всеки път, когато кучето ви се примоли за нещо от масата и вие го „възнаградите“ (защото точно така изглежда в неговите очи) цикълът се затваря и продължава с нова сила при следващото хранене. Най-доброто, което можете да направите е да не насърчавате просията още от самото начало. 

Dogsandcats.bg

Далеч по-лесно е да не свиквате кучето си от малко, че задължително ще получи нещо, когато вие се храните, отлкото ще ви бъде да го отучите след това.

кучеСнимка: iStock

Как изглежда куче, което проси храна?

Класическото „просещо“ куче седи или стои на сантиметри от вас, докато се храните и ви гледа в очите, сякаш – като хипнотизирано. То следи всяка ваша хапка и издава хленчещи звуци, често – може да ви подпре с лапа по крака, за да ви привлече вниманието. Най-досадните четириноги дори могат леко да лаят, докато не получат желаното лакомство. Имайте предвид, че дори и да им дадете нещо за ядене то ще ги успокои за няколко секунди/минути, само за да започнат отново след съвсем малко. 

3 причини да НЕ насърчавате кучето да проси

Има няколко добри причини да не насърчаваме поведението на просене на кучето си. Основните от тях са:

  • Притеснява гостите ви

Добра причина да накарате кучето си да спре да се моли за храна е, че е възможно да дразни приятелите и компанията ви. Не всеки намира просенето за толкова очарователно, колкото вие. 

кучеСнимка: iStock

  • Ще последват кражби

Поведението на просия може да насърчи кучето да краде храна. Така освен досаден, моленето за ядене може да се превърне и в опасен навик, защото четириногият ви приятел не знае кое може да е вредно за него и кое не. 

  • Има скрити опасности

Може да сте наясно с нещата, които не бива да се дават на кучетата като грозде, стафиди или чесън, но вашите приятели, съседи и семейство може и да не знаят кои са те. 

кучеСнимка: iStock

Как да накарате кучето си да спре да моли за храна?

Моленето за храна от масата е поведение, което може да бъде доста трудно за прекъсване. Можете да опитате няколко неща, които биха имали известен ефект:

  • Бъдете постоянни

Уверете се, че всички членове на домакинството ви са съгласни да работите по прекъсване на поведението на просене от масата на вашия домашен любимец. Достатъчно е само един човек да поддаде, за да се обърка четириногото и усилията ви да се увенчаят с провал.

  • Създайте график за хранене

Кучетата са животни, които обичат рутината и се радват да имат график. За повечето от тях се препоръчват две хранения на ден. 

  • Вечеряйте едновременно с кучето си

Ако храните домашния си любимец, докато самите вие ядете, животното ще е фокусирано върху собствената си храна и няма да ви обръща такова внимание. Постарайте да неговата вечеря да се случва в различна стая от вашата.

  • Бъдете твърди и не се поддавайте!

След като веднъж сте решили, че слагате край на просията в дома си НЕ СЕ поддавайте. Да се пречупите пред погледите и молбите на домашния си любимец е най-лошото, което можете да направите. Едно малко лакомство може да ги насърчи след това да просят месеци, дори години.

кучеСнимка: iStock

  • Не наказвайте кучето си

Дори и за момент не забравяйте, че кучето не се е научило само да проси – вие или някой друг човек е създал у него това поведение. Да го накажете внезапно за нещо, за което е било награждавано в миналото, е объркващо за животното и то няма да разбере целта на наказанието. По-добрият вариант е да възнаградите поведението, което желаете.

  • Тренирайте кучето си

Основните команди като „Седни!“ и „Мирно“ ще ви помогнат да контролирате поведението на животното.

Добре възпитаното куче е чудесна компания и винаги е удоволствие да бъде наоколо. За това – работете по „обноските“ на домашния си любимец, социализирайте го, дресирайте го и най-вече – не насърчавайте поведението му на просия от масата.

 

Вижте още: Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Виж още