7 възможни причини, които карат Френският ви булдог да трепери

Френски булдог Снимка: iStock

К ато собственик на куче, една от вашите отговорности е редовно да наблюдавате езика на тялото и поведението на животното. Ако сте забелязали, че вашият Френски булдог трепери, това може да означава различни неща. Понякога причината е съвсем безобидна – незначителен или моментен дискомфорт. В други случаи обаче, може да се касае за нещо по-тежко, което налага намесата на ветеринарен лекар, пишат от Американския киноложки клуб. 

френски булдогСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 7 най-чести причини, които карат Френчитата да треперят.

  • Студено време

Студеното време е водеща причина за треперене при Френските булдози. В този случай то служи за терморегулация. Поради малките си размери и къса козина, която не е най-изолиращата, Френчитата може да не са в състояние да поддържат оптимална телесна температура подобно на по-големите четириноги с по-гъста козина през хладните месеци.

Dogsandcats.bg

Може да разберете дали на кучето ви му е студено, като нежно докоснете вътрешността на ухото му. 

френски булдогСнимка: iStock

  • Стрес и безпокойство

Тъй като са порода, създадена за компания, Френчитата не понасят особено добре самотата. Оставени без компания за дълго, те могат да започнат да се чувстват изоставени и стресирани. Тези кучета обичат да са сред хора и да са включени в дейностите на членовете на семейството си. 

Много неща могат да изнервят Френските булдози – от возене в кола, посещение при ветеринарния лекар и силни шумове при буря. Когато треперенето е предизвикано от стрес, то обикновено изчезва, когато въпросният звук спре.

френски булдогСнимка: iStock

  • Щастие и вълнение

Понякога треперенето може да бъде симптом на вълнение. Може би сте забелязали, че домашният ви любимец се тресе, когато се приберете у дома или когато е време за ежедневната му разходка, игра или наближава часа за хранене. 

  • Старост

Точно както при хората, старостта може да накара кучето ви да трепери. Най-често това се дължи на болки в ставите или мускулна атрофия. Добре е да не прекалявате с упражненията и физическата активност, ако вашето Френчи е над 12 години (тогава обикновено представителите на породата се считат за „възрастни“).

френски булдогСнимка: iStock

Помислете и за добавки за ставите, лекарства за болката – въз основа на съветите на ветеринарния ви лекар.

  • Отравяне

Кучето ви може да се отрови, ако е влезнало във физически контакт с вредни вещества като тор, лекарства с рецепта, отрова за гризачи или почистващи препарати. Някои медикаменти против бълхи и кърлежи са токсични за четириногите и могат да причинят треперене и гърчове. Другите симптоми на отравяне, за които да следите, включват повръщане, кървава урина, загуба на апетит, коремни болки и летаргия.

  • Хипогликемия

Куче с хипогликемия има ниска кръвна захар. Наред с треперенето, симптомите на това състояние включват: загуба на апетит или повишен глад, замъглено зрение, объркване, ниска енергия, гърчове и сърцебиене. 

френски булдогСнимка: iStock

  • Адисонова болест

Болестта на Адисон при кучетата е ендокринно заболяване, което причинява треперене, летаргия и повръщане, наред с други симптоми. Това се случва, когато надбъбречните жлези на питомеца ви не успяват да произведат достатъчно кортикостероиди. За щастие, болестта на Адисон е управляема, стига да потърсите медицинска помощ от ветеринарния си лекар.

Какво да направим, когато домашният ни любимец трепери? 

Първото нещо, което трябва да направите, е да установите възможната причина за треперенето на вашия Френски булдог. Помислете дали няма нещо, което тревожи животното? Какво е яло наскоро, дали е имало силен шум, дали не му е студено или топло… Наблюдавайте цялостното поведение на питомеца си и ако забележите и други симптоми, не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Френски булдогСнимка: iStock

Макар повечето причини, поради които Френчитата обичайно да треперят, да не будят безпокойство, от решаващо значение е да разберете какво предизвиква тази реакция на тялото на животното, за да се научите какво да избягвате и какво да очаквате в бъдеще. 

Виж още