Френски булдог

Френски булдог Снимка: Istock

Други имена

French Bulldog, Bouledogue Francais

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 35 см.

Тегло

8 - 14 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Франция

История

Най-популярната версия за произхода на Френския булдог го свързва с неговия английски съименник, използван за кучешки боеве в Англия преди години. Според изследователи на породата обаче, доста е вероятно характерните за тези кучета големи и прави уши със заоблени върхове да са дошли по линия на Испанския булдог от Бургос, широко популярен през 1625 година. 

Първите представители на породата са внесени в Англия през 1893 година, а породата официално е регистрирана от Британския Кенел клуб през 1905 г.

Външен вид

Френският булдог е ниско, но масивно куче с тежки кости и големи, прави уши. Независимо от пола си достига между 25 и 35 см височина и тегло от 8 до 14 кг. Главата е голяма и квадратна, с къса и широка муцуна. Очите са големи, широко поставени, с овална форма и тъмни на цвят. Шията е къса, мощна и мускулеста. Гръдният кош е широк, дълбок, с добре развити ребра. Тялото е късо и закръглено, гърбът – широк и прав, крайниците – къси и мускулести. Опашката е права или навита. Козината е къса, права и гладка. Оцветяването може да бъде тигрово, жълто-кафяво (със или без петна), петнисто или бяло. 

Характер

Френският булдог или както на галено го наричат – „Френчи“ е перфектното куче-компаньон. Те са изключително любящи, умни и мили, силно привързани към стопанина и семейството си. Винаги са готови за игри, без да са твърде енергични или натрапващи се. В тяхно лице няма да откриете добър пазач, макар и да подхождат с известно недоверие към непознати. Докато към хора рядко ще ги видите да проявяват агресия, гордостта и наследеният от предците им боен дух биха ги накарали да се опълчат на далеч по-големи от тях четириноги, ако се почувстват заплашени или предизвикани. 

Dogsandcats.bg

Макар да се заиграват трудно с други кучета и по-скоро да са любители на спокойните разходки навън, социализацията е добре дошла за представителите на породата – водете ги с вас по-често на оживени места, кафенета и заведения, където допускат животни, до магазина или на гости – нека свикват с различни картини, шумове и звуци.

Френският булдог не е куче от което можете да очаквате чудеса в дресурата. Това не е нито работна, нито ловна порода, за това и няма вродени инстинкти, които да използвате при обучението. Освен това Френчитата се отличават с много силен доминантен характер, който ще се опитат да наложат дори над стопанина си. Необходимо е да се изградите като лидер в очите на кучето, за да изпълнява то каквото се иска от него. Това няма как да е случи чрез повишаване на тон, физическо насилие или наказания. Единствено чрез демонстриране на уважение, похвали и най-вече – лакомства, можете да постигнете желаните резултати.

Здраве

Френският булдог е склонен към различни алергии, които предизвикват екземи по тялото му, в следствие на което той постоянно се чеше и може да си причини сам рани. Те могат да са към различни храни, съдържащи популярни алергени като соя, яйца, мляко, риба, червени плодове и зеленчуци, цитруси, захар, месо и някои подправки. Могат да имат непоносимост и към някои вещества, съдържащи се в продуктите за обезпаразитяване, лекарства и антибиотици. Склонни са към сенна хрема, както и чести настинки. Представителите на породата страдат и от очни заболявания, сред които конюнктивит, податливи са и към болести на отделителната система, имат и проблеми с клепачите, както и ушни инфекции.

Френските булдози спадат към така наречените брахицефални кучета.Това значи, че дори и да са в перфектно здраве, заради захапката си те изпитват постоянни затруднения с дишането. За това издава сумтящи звуци, докато се хранят грухтят, а заради това, че заедно с яденето си поглъщат и въздух, имат различни смущения в храносмилателната система. 

Кучето може постоянно да издава хъркащи звуци, като при наднормено тегло или физическо натоварване те стават по-силни. Тези кучета понасят много зле общата упойка, за това всяка хирургична намеса представлява риск за тях, ако налага използване на анестезия. Изпъкналите им очи са постоянно изложени на риск от травми. Естественото раждане е невъзможно заради твърде големите глави на малките кученца.

Грижа

Френският булдог не изисква големи грижи. Тъй като това не е особено активна порода, те нямат нужда от ежедневно физическо натоварване, а през топлите месеци то дори е нежелателно. Чудесно се адаптират към живота в апартамент. Въпреки това извеждайте любимеца си поне по два пъти на ден, макар и за кратко – той има нужда да се раздвижи и социализира. Тези Булдози не понасят добре жегата, за това през топлите месеци задължително ги извеждайте в по-хладните часове на деня.

Козината на Френчитата е къса, за това няма нужда от ежедневно разресване. Достатъчно е да я минавате веднъж на няколко дни с влажна кърпа или специална ръкавица, за да отстраните мъртвите косъмчета. Тези кучета не излъчват характерната за повечето четириноги миризма, което ги прави подходящи за хора с алергии

Основните грижи около Френския булдог се въртят около гънките на муцуната му, където често попада и се натрупва мръсотия, секрет и прах. Именно там се случват и най-честите инфекции. Необходимо е да ги почиствате редовно и след като са старателно подсушени, да ги мажете със специални за целта кремове. След ядене забърсвайте муцуната на любимеца си, защото по нея задължително ще има остатъци от храна, примесени с обилна слюнка. Следете и за състоянието на очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Повечето представители на породата предпочитат натурална пред кучешка храна. В този случай трябва да се постараете менюто на любимеца ви да е максимално балансирано и богато на витамини, минерали и полезни за него вещества. Желателно е поне половината от дневната му дажба да е съставена от месо, като най-подходящо е телешкото, агнешкото, пилешкото и пуешкото месо. 

Можете да добавяте и дреболийки, задължително преминали термична обработка, както и обезкостена морска риба – веднъж седмично. Тези кучета обичат много плодове, както и зеленчуци, които освен вкусни, са и полезни за тях. Най-добре е да се консултирате с ветеринаря си относно храненето на Френския си булдог, но спокойно можете да добавяте твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Категорично забранено е да храните кучето със сладко, тестено, пържено, пикантно, пушени меса, колбаси и салами.

Деца и домашни любимци

Френският булдог се разбира добре с малко по-големи деца, над 6-7 годишна възраст. С други кучета и котки може да съжителства добре, ако са отгледани заедно. Ако обаче доведете малко куче при вече зрял представител на породата, то се подгответе за чести прояви на ревност и опит на Булдога да доминира над новия член на семейството ви.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още