7 здравословни симптома, които стопаните на кучета не бива да пренебрегват

куче болно Снимка: iStock

Г оляма част от стопаните на домашни любимци са свикнали да търсят медицинска помощ само, когато смятат, че нещо с четириногия им другар не е наред. Но как можем да бъдем сигурни дали посещението при специалиста е абсолютно необходимо? Да, повечето хора знаят, че ако едно животно е припаднало, колабирало, кърви, кракът му е подут или не може да ходи, трябва бързо да се отправят към кабинета на ветеринарния си лекар. Но какво да кажем за други, по-фини признаци? 

куче болноСнимка: iStock

7 често срещани здравословни симптоми, които стопаните на кучета не бива да пренебрегват

  • Затруднено дишане

Всяка промяна в дишането на кучето ви трябва да бъде като червен флаг, че нещо с него може би не е наред. Често дори привидно незначителни проблеми могат да доведат до животозастрашаващи ситуации. Ако домашният ви любимец кашля, задъхва се повече от нормалното, лесно се уморява или внезапно започне да диша шумно, той незабавно се нуждае от ветеринарен преглед. 

куче болноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Сърдечни и белодробни заболявания, инфекции, обструкции и други могат да причинят внезапни проблеми с дишането. 

  • Диария

Диарията, която продължава повече от ден, изисква повишено внимание. Тъй като кучетата (поне повечето!) са по-малки от хората, те се дехидратират по-бързо от нас. Освен това никой не обича да чисти мръсни килими и спално бельо, нали? Ако домашният ви любимец има редки изпражнения, които продължават повече от ден, направете му услуга (а и на себе си) и посетете ветеринарния си лекар. 

  • Повръщане

Ако кучето ви е изяло нещо, което не трябва, то можете да очаквате еднократно повръщане. Ако се случи три или повече пъти на ден обаче, тогава е тревожно. Има много причини за повръщане при кучетата, като за щастие по-голямата част от тях не са сериозни. Въпреки това ви съветваме да не рискувате, тъй като повръщането може да е признак, че домашният ви любимец страда от чревна обструкция, инфекция, панкреатит, чернодробно или бъбречно заболяване, хормонален дисбаланс или нещо по-лошо. Колкото по-скоро ветеринарният ви лекар прегледа кучето, толкова по-добре за него (и по-евтино за вас) ще бъде лечението му. 

кучеСнимка: iStock

  • Внезапна жажда или по-често уриниране

Промените в жаждата и уринирането могат да бъдат трудни за идентифициране при кучетата и котките. Ако установите, че питомеца ви е пресушил купичката си с вода или ви се налага да я допълвате по-често през деня, то е добре да се консултирате ветеринарния си лекар. Тези клинични признаци могат да бъдат свързани с диабет, бъбречно или чернодробно заболяване, инфекции на бъбреците или пикочния мехур, отравяне, хормонални заболявания и др.

куче болноСнимка: iStock

  • Отказва да се храни в продължение на 48 часа

Апетитът е едно от най-стабилните неща при кучетата. За това и всяка промяна в него е индикация, че нещо може би не е наред. Когато четириногият ви другар отказва да се храни два последователни дни, имате причина за тревога. Не губете време да посетите ветеринарния си лекар, тъй като чрез забавяне на лечението питомецът ви изпитва допълнителни хранителни дефицити, които могат да удължат или усложнят възстановяването му. 

куче болноСнимка: iStock

Винаги приемайте много сериозно липсата на апетит при домашния си любимец и потърсете медицинска помощ възможно най-скоро!

  • Тъмни или кървави изпражнения

Тъмните, черни или подобни на катран изпражнения често се свързват със съсирена кръв. Ако тя е яркочервена, това може да е симптом на колит или заболяване на аналните жлези. Така или иначе, необходимо е да заведете кучето си на преглед при ветеринарния си лекар, ако изпражненията му нямат нормалните си цвят и консистенция. Кървящи язви, чревни паразити, чужди предмети – всичко това може да е причина за тъмните или кървави изпражнения. 

  • Невъзможност за дефекация или уриниране

Куче, което се напряга или не може да уринира или дефекира нормално, явно има проблем, които се нуждае от медицинска намеса. Рискът от разкъсване на пикочния мехур и уретрата, бъбречна недостатъчност, отравяне на кръвта, гърчове и дори по-лоши състояния е голям, за това е важно да не губите време, а да се свържете с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. 

куче запекСнимка: iStock

Въпреки че този списък съвсем не е пълен и има още много здравословни симптоми при кучетата, които изискват незабавна помощ от специалист, това е кратък наръчник, които да ви послужи за ориентир, че е необходимо да обърнете по-специално внимание на кучето си. Твърде много домашни любимци страдат ненужно или се налага да издържат инвазивни лечения в последствие поради забавяне на лечението. 

куче болноСнимка: iStock

 

Виж още