7 знака, че кучето ви е отегчено

куче отегчено Снимка: iStock

Д омашният ви любимец е необичайно неспокоен напоследък... прави бели, унищожава мебели, не подхожда дружелюбно към четириногите си другари и постоянно моли за още лакомства. Ако сте озадачени от поведението му и се чудите защо се е променило толкова драстично, може би имаме отговор за вас:

Домашният ви любимец може би скучае!

Да, скуката връхлита и домашните ни любимци. И когато те се чувстват отегчени, не са в състояние да изразят добре нуждите си. Вместо това те показват, вместо да разказват. Знаци като гореизброените са индикация, че четириногият ви другар се нуждае от внимание – независимо дали под формата на по-дълго време за игра или добавяне на нов космат другар към семейството ви.

куче самоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Проучванията са установили, че животните, подобно на хората, се отегчават и могат да развият признаци на депресия или тревожност, ако остават сами често или за твърде дълги периоди от време. Някои четириноги дори предприемат различни самостимулиращи се действия в опит да се самоуспокоят, като повтарящи се или необичайни жестове, когато им липсва умствена и социална ангажираност. 

Разпознаването на предупредителните знаци ще направи вашият четириног другар щастлив и ще предотврати всякакви възможни дългосрочни ефекти, които скуката може да остави върху него.

  • Унищожаване или повреждане на мебели

Домашният ви любимец играе и драска любимия ви диван или безразборно дъвче краката на масичката ви за кафе? Въпреки че обикновено прибягват до мебелите, когато наоколо няма ангажиращи ги предмети за дъвчене, важно е да проследите дали действията на животното не са станали прекомерни. 

куче беляСнимка: iStock

  • Повтарящи се поведения

Знаете ли, че домашните любимци могат да развият импулсивни действия като форма на обсесивно-компулсивно разстройство? Обикновено, в резултат на стрес, безпокойство или скука, те непрекъснато повтарят едно и също поведение.

Бъдете особено внимателни, ако забележите някой от тези признаци при вашия питомец: въртене; преследване на опашката, сянката или светлината; прекомерно облизване, драскане или хапане.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Някои от тези навици могат да бъдат вредни за четириногия ви другар, така че не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар в случай, че ги забележите.

  • Преяждане или просия

Вечеряте, а кучето ви постоянно ви напомня за себе си. И за това, че според него и то трябва да хапне от съдържанието на паничката му. И тъй като домашният ви любимец прави това доста често, вие сте свикнали! Но ако забележите, че животното проси повече от обикновено, може да се касае за друг проблем.

Прекаленото ядене и моленето може да означава, че косматият ви другар се нуждае от повече забавление.

куче самоСнимка: iStock

  • Елиминиране в къщата

Скуката може да се изразява като уриниране и дефекация на места из дома ви, които не са предназначени за целта. Ако вашият добре обучен домашен любимец внезапно промени хигиенните си навици, това може да е ясен знак, неговият начин да ви покаже, че нещо не му достига. 

  • Прекомерно спане

Средно кучетата спят до 14 часа на ден. В зависимост от възрастта им (кутрета, зрели или възрастни) времето, необходимо им за сън, варира. Обърнете внимание дали питомецът ви спи през целия ден. Въпреки че може да подремва тук и там, в никой случай не е нормално да спи 24/7

Ако четириногото дремва повече от обикновено и сте изключили всички потенциални здравословни проблеми, тогава е доста вероятно животното да скучае. Замислете се – ние хората спим и ядем, когато няма какво да правим, нали? Е, същото се отнася и за домашните ни любимци.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Агресивни прояви и поведение

Когато четириногият ви другар скучае, той ще намери нещо, с което да се забавлява – дори ако това означава да предизвиква други себеподобни. Макар на вас да ви приличат на произволни битки, истината е, че ако едно куче обикновено е сърдечно с други четириноги, а изведнъж започне да показва агресивно поведение по време на разходка, това е знак, че има нужда от допълнително  внимание.

  • Търсене на внимание

Когато кучето ви се гушка и иска да го почешете... Е, признаваме си, това са любимите ни моменти, свързани с отглеждането на домашен любимец! Но има и такива, при които животното хленчи, побутва и моли за вниманието ви, при това – 24/7. И може непрекъснато да му казвате да спре, но трябва да се замислите, че питомецът ви иска да ви каже нещо. И то най-вероятно е, че е отегчен и се нуждае от някаква форма на ангажираност. 

куче беляСнимка: iStock

Когато домашните ни любимци нямат достатъчно начини да ангажират естествените си инстинкти за тичане, преследване, игра или лов, те могат да станат неспокойни. Постепенно това може да се превърне в тревожност и депресия. 

Наличието на различни играчки, особено интерактивни и увлекателни като пъзели, може да ангажира вниманието на питомеца ви. Но нищо не може да замени движението! Увеличаването на времето за игра, дори ако това са допълнителни 10 минути на ден, може да направи огромна разлика. И накрая – избягвайте да наказвате домашния си любимец, когато не се държи добре – това може да доведе до чувство на страх и безпокойство.

Вижте още:

Защо кучето се взира в мен?

Виж още