Защо кучето се взира в мен?

куче Снимка: iStock

И мате ли понякога чувството, че ви наблюдават? И когато вдигнете поглед, действително да установите, че кучето ви се взира във вас? Звучи познато? Бързаме да ви успокоим – съвсем не сте единствени! Но защо всъщност четириногите ни зяпат? Контактът с очи е част от нормалната комуникация при кучетата, но отнася ли се това и за взирането? 

Защо кучето се взира във вас?

Има много причини защо домашният любимец ви зяпа. Например, някои четириноги се взират, за да привлекат вниманието на стопаните си. Или защото са гладни или имат нужда да допълните паничката им с вода. Други може да го направят, а след това да последва поза тип лък – своеобразна покана за игра. Кое от изброените се отнася за вашия домашен любимец - зависи от контекста на ситуацията. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви иска нещо

Кучетата са научили, че продължителният зрителен контакт ще привлече вниманието на стопаните им. За това в определени часове от деня или при дадени обстоятелства те използват погледа си, за да предадат конкретна информация. 

Dogsandcats.bg

Например, по време на вечеря, много кучета може да се опитат да уловят погледа ви, за да ви напомнят, че и те очакват да хапнат. Същото се отнася и, ако животното има нужда да излезе, за да свърши нуждите си навън. 

кучеСнимка: iStock

  • То ви обича

Ако домашният ви любимец просто не може да откъсне очите си от вас, това може да показва привързаност. Явно вие сте важни за него и той не може (и не иска) да откъсне поглед от вас!

кучеСнимка: iStock

Някои кучета, които страдат от тревожност при раздяла постоянно ще се взират в стопанина си, тъй като се притесняват, че ще се измъкнете и ще ги оставите сами. 

  • Признак на агресия

В животинския свят директният твърд поглед не е добър знак. Това обикновено е индикация, че животното се чувства неудобно и иска да му се осигури пространство. Или казано с други думи – да спрете да правите каквото правите в конкретния момент. 

Може да стоите твърде близо до домашния си любимец и това да го кара да се чувства като в капан. Или може би той пази ценно лакомство и се страхува, че ще му го отнемете. Някои кучета се сковават и втренчват, когато непознат се доближи до тях и осъществи директен зрителен контакт, което те възприемат като заплаха. Замислете се – и при хората е същото. Ако някой непознат тръгне да се приближава към вас, гледайки ви настоятелно в очите… Е, повечето от нас биха се почувствали най-малкото неудобно. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви проверява

Някои кучета обичат постоянно да проверяват своите стопани. Може би питомецът ви просто проучва какво правите – просто от любопитство или за да види дали няма да получи нещо за хапване или следобедна разходка, например.

Някои домашни любимци са в унисон с езика на тялото на своите стопани. Те може да поискат внимание от вас, когато сте спокойни и да ви избягват – кога изглеждате напрегнати и ядосани. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето се опитва да ви каже нещо

Контактът с очи определено е форма на комуникация, която кучетата използват, за да общуват с хората. Някои четириноги се взират, за да привлекат вниманието на стопанина си, а след това следва по-нататъшна комуникация, като например поклон (покана за игра) или подканяне за разходка (животното отива до мястото, където държите повода му.

Как да разберете защо кучето се взира във вас?

Когато хванете кучето си да ви гледа, огледайте добре езика на тялото си и ситуацията, в която се намирате. Дали домашният ви любимец не ви зяпа, защото по невнимание сте настъпили любимата му играчка и иска да я хвърлите, за да я гони? Или се навъртате около мястото, където държите буркана му с лакомства и кучето се надява да получи лека закуска?

куче се взира в човекСнимка: iStock

Как да реагираме, когато видим, че кучето ни зяпа?

Ако кучето ви зяпа, спрете това, което правите и не правете директен зрителен контакт. След няколко секунди го погледнете и анализирайте езика на тялото му.

Обърнете цялостен поглед към стойката, позицията на ушите и опашката, както и изражението на домашния си любимец, за да определите дали трябва да взаимодействате с него или е по-добре да му оставите малко пространство.

Кучета с напрегната стойка на тялото, статична опашка, увиснала надолу и уши, дръпнати настрани или залепени плътно за главата му, не търсят взаимодействие. Директният поглед е ясен знак, че трябва да се отдръпнете. От друга страна, ако домашният ви любимец има отпуснат език на тялото и отпусната, махаща опашка, тогава можете да го повикате да поиграете. Винаги оставяйте животното да направи първия ход.

В заключение, продължителното взиране е начин на комуникация в света на кучетата. От стопанина зависи какво послание ще достигне до него.

куче се взира в човекСнимка: iStock

Вижте още:

10 породи кучета с впечатляваща физическа сила

Разбиране на кучешката привързаност и ролята на облизването в нея

 

Виж още