8 големи кучета, които не се нуждаят от много упражнения

Санбернар Снимка: iStock

А ко сте сред почитателите на големите породи кучета, но се опасявате, че не разполагате с толкова свободно време, което да посветите на разходки, упражнения и обучение, то имаме добра новина за вас!

Има и едри четириноги, които не се нуждаят от много упражнения. Отваряме една скоба, че малко не значи съвсем никаква физическа активност.

С различен тип козина, тяло и характер – сигурни сме, че ще откриете вашия домашен любимец в списъка ни по-долу. Тези 8 кучета са селектирани за различни цели като защита, лов или спасяване на хора. Те се интегрират добре във всяко домакинство, а стига да полагате правилните и отговорни грижи за тях, то можете да сте сигурни, че ще имате един любящ другар! 

Dogsandcats.bg

8 нискоенергийни кучета, които не се нуждаят от много упражнения

  • Мастиф

Мастифът е масивно късокосместо куче с едри кости, което противно на леко плашещия си външен вид, всъщност е известно с това, че има сладък и послушен нрав. Лоялно и приятелски настроено (в повечето случаи), това четириного е и надежден пазач на дома и семейството ви. 

Датираща от римско време, породата е била използвана за лов на опасен дивеч (включително лъвове и глигани), а по-късно представителите й са се преквалифицирали с пазачи и защитници на селските имоти и ферми. 

голямо кучеСнимка: iStock

Мастифите се считат за брахицефални, което означава, че късите им лица създават усещането, сякаш носът им е плосък. За съжаление, това включва и потенциални проблеми с дишането. 

  • Сенбернар

Друг нежен гигант, Санбернарът е отглеждан, за да живее в швейцарските Алпи като работно куче. Гъстата им кафяво-бяла козина е създадена, за да издържа на минусови температури. Американският киноложки клуб описва тези четириноги като „внушителни“ и „необикновено мускулести“ и е факт, че те трябва да са силни, за да си проправят път през снежните преспи по върховете на планините, където са отглеждани. 

СанбернарСнимка: iStock

Въпреки че са мощни и силни кучета обаче, Санбернарите с охота биха предпочели удобно да си дремват вкъщи, вместо да тичат до ските ви цял ден. Всъщност, представителите на породата се нуждаят от съвсем малко упражнения – като две кратки разходки на ден или лежерна игра в двора. 

  • Бернско планинско куче

Подобно на Санбернара, Бернският зененхунд е голяма швейцарска порода, представителите на която не се нуждат от много упражнения. Въпреки че не достигат толкова внушителни размери като своите братовчеди, подобно на тях те са издръжливи и силни, отглеждани като универсални работни кучета в студено време. Бернските зененхунди обичат снега и като цяло имат леко глуповат, сладък и любящ нрав. От теглене на колички до пастирство и дори аджилити – тези големи симпатяги ще се включат във всичко само, за да угодят на стопаните си. 

голямо кучеСнимка: iStock

Въпреки че са щастливи да се отдадат на приключения на открито с вас обаче, тези четириноги не се нуждаят от особено убеждаване, за да прекарат цял ден с вас на дивана. Домашни любимци, които не се нуждаят от много упражнения, но винаги ще са на разположение за всяка дейност, в която желаете да ги включите!

  • Немски дог

Царственият дог бързо променя първоначалното си предназначение – на яростен ловец на едра плячка, като се превръщат в любимци на благородниците. А днес ги обичаме като верни другари и лоялни защитници, които с радост ще дремнат на леглото до вас, за да ви пазят от неприятели през цялата нощ!

Като една от най-големите породи в света, Немският дог има много бърз метаболизъм и изгаря храната (съответно – енергията си) много по-бързо в сравнение с по-малките си събратя. Това означава, че не се нуждае от много упражнения. За сметка на всички забавни дейности, в които можете да го включите! Немските догове са почитатели на обучението и искрено се наслаждават както на дългите спокойни разходки, така и на кучешки спортове като адижилити, например. 

Немски догСнимка: iStock

  • Нюфаундленд

Голямата и гъста козина на Нюфаундлендите им придава още по-внушителен външен вид и ги прави да изглеждат дори по-едри, отколкото всъщност са. А още по-впечатляващо е колко са пъргави и смели, особено във водата! 

Тъй като са отглеждани да работят в тясно сътрудничество със своите водачи рибари, те са отлични домашни любимци, които се обучават с лекота. Разбират се чудесно с деца и с радост биха правили компания на малчуганите по цял ден. Въпреки че са щастливи да са заети с нещо, твърде много упражнения и физическо натоварване не се препоръчват, тъй като могат да се отразят зле на ставите им. 

НюфаундлендСнимка: iStock

  • Чау чау

Една от най-древните китайски породи, Чау Чау са известни като сериозни и царствени кучета. Тяхната лека дистанцираност и отчужденост са често срещани при много азиатски четириноги, включително Акита и Шиба ину.

Чау Чау са много чисти кучета с гъста двойна козина, която е толкова пухкава, че им придава лъвски вид. Тяхната лоялност към семейството им ги прави чудесен избор за домашен любимец. Добри пазачи, естествено мнителни и недоверчиви към непознати, тези кучета не понасят добре горещото време. Избягвайте и твърде активните разходки, тъй като има опасност да прегреят. 

Чау ЧауСнимка: iStock

  • Грейхаунд

Може би се чудите как хрътките, които са смятани за най-бързите породи кучета, са попаднали в този списък? Според АКС, макар Грейхаундите действително са оглавяват списъка с най-скорострелните четириноги, у дома „те са щастливи да се излежават по цял ден“. 

Въпреки нискоенергийния си, нежен и сладък нрав, хрътките са известни със силния си хищнически инстинкт. Черта, запазила се от годините, когато са отглеждани за независим лов и безмилостно преследване на дребна плячка. 

хръткаСнимка: iStock

  • Ирландски вълкодав

Внушителни кучета, използвани в миналото за лов на вълци, охрана и като примамка в родната си Ирландия, тези рошави ирландски хрътки обичат да бъдат със семейството си и обичат хората си толкова много, че могат да развият деструктивно поведение, ако бъдат оставени сами за твърде дълго. 

Известни със своя нежен и спокоен нрав, поради големите си размери Вълкодавите изразходват енергията си доста бързо. Това означава, че не се нуждаят от много упражнения.

ирландски вълкодавСнимка: iStock

Ниска енергия не означава липса на енергия

Отглеждането на нискоенергийно голямо куче не означава, че може напълно да пропуснете разходката на домашния си любимец. Всички четириноги се нуждаят от минимална физическа и умствена стимулация и дори най-мързеливите от тях трябва да бъдат във форма, за да се предотвратят възможни здравословни проблеми. 

 

 

Виж още