8 любопитни факти за Дакелите

дакел Снимка: iStock

Д акелите са една от най-разпознаваемите породи кучета в целия свят! Трудно ще ги объркате – с леко глуповатия им външен вид, подобен на наденичка, и очарователна, игрива и винаги готова за лудории личност! Произхождащи от Германия, където са верни другари на хората от над 300 години, Дакелите са отглеждани за лов на малки животни като язовци, но днес са ценени като верни спътници и семейни домашни любимци.

ДакелСнимка: iStock

Има тонове забавни факти за тези късокраки симпатяги, така че – нека се потопим заедно в някои от тях! За да разберем (още) по-добре кое е това, което прави тези кученца уникални. Независимо дали сте почитатели на Дакелите или просто сте любопитни да научите повече за тези очарователни кученца, ето няколко любопитни неща, свързани с тези четириноги. 

дакелСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дакелите са били отглеждани за лов на язовци

Първоначално Дакелите са били отглеждани в Германия преди повече от 300 години за лов на язовци. Името им идва от "Dachs" (язовец) и "Hund" (куче) на немски език.

ДакелСнимка: iStock

  • Има два размера и два вида Дакели

Дакелите са в два размера: стандартен и мини. Стандартният е с височина между 30 и 35 см и тегло 7-11 кг, а Мини-дакелът тежи „скромните“ 2,5-3 кг. Що се отнася до козината, видовете също са два: гладкокосмести и дългокосмести. 

дакелСнимка: iStock

  • Предразположени са към проблеми с гърба

Дакелите имат уникална форма на тялото, характеризираща се с дълги торсове и къси крака. Това ги прави податливи на проблеми с гърба, така че е от съществено значение да внимавате повече, когато играете и се раздвижвате с косматия си другар. 

ДакелСнимка: iStock

  • Дакелите обичат да „говорят“

Въпреки че са малки, Дакелите са много шумни и обичат да изявяват мнението си. При това на висок глас – с лай, а понякога и чрез вой. 

  • Те са популярни сред знаменитостите

Дакелите са популярна порода сред известните личности, включително Адел и Дейвид Хаселхоф.

дакелСнимка: iStock

  • Имат страхотно обоняние

Дакелите имат страхотно обоняние и понякога се използват и като кучета са откриване на наркотици, експлозиви и дори трупове. 

  • Дакелите имат свои собствени спортни събития

Състезанията с кучета Wiener са често срещан спорт в САЩ. Много градове са домакини на годишни състезания, организирани само за тази порода кучета.

дакелСнимка: iStock

  • Те могат да живеят (наистина) дълго

Докато средностатистическият Дакел живее между 12 и 14 години, а някои могат да надхвърлят и 20 години!

Виж още