9 любопитни факти за Английските булдози

английски булдог Снимка: iStock

Б улдозите: онези набръчкани, набити, забавно-заплашителни кучета, които няма как да останат незабелязани. Дали заради отпуснатите им челюсти и шантава захапка, или заради специфичната им походка, те са лесно разпознаваеми.  Представителите на днешната версия на породата, която познаваме, обикновено се отличават с дружелюбна и щастлива личност, така че никога не бихме ги свързали с първоначалната цел, с която са били отглеждани. Заинтригувахме ли ви? Четете нататък.

Ако сте сред почитателите на Булдозите и искате да научите малко повече за тях – ето 9 забавни факта, които може би не сте знаели до момента за представителите на породата. 

  • Английските булдози (предсказуемо) произхождат от Англия, където са участвали в жестокия „спорт“ като стръв за бикове. За щастие, това варварско „развлечение“ е забранено през 1835 година, пишат от Animal Planet.
  • Докато първоначалните членове на породата са били по-независими и своенравни, днешните й представители са развъждани по-скоро с цел да се установи една по-послушна личност. Въпреки това те все още могат да бъдат доста упорити. 
  • Подходящи са за семейства с деца. Всъщност, личността им е толкова приятна, че са добър избор и за домакинства с други домашни любимци, както и за хора, които живеят сами. 
  • Английските булдози са класирани като 4-тата най-популярна порода кучета за последните две години в САЩ, според данни на Американския киноложки клуб.
  • Не хвърляйте Булдог в басейна (или което и да е друго куче!). Обикновено те не са добри плувци поради късите си крака и тежки, набити тела. 
  • Булдозите са брахицефална порода, което означава, че имат къса широка глава, обясняват от PetMD. Това ги прави податливи на проблеми с дишането. И е една от основните причини, поради която подсмърчат и имат много газове – в резултат на тежкото дишане през устата, пишат от Animal Planet.
  • Поради проблемите с дишането, те имат по-висок от средния риск да получат топлинен удар.
  • Булдозите са отглеждани с отпусната кожа с цел да могат да продължат да се бият, дори ако са попаднали в капана на челюстите на друго куче. Сега обичаме тези очарователни бръчки, но не бива да забравяме, че те изискват ежедневно почистване, за да се предотврати инфекция.  
  • Булдозите са страхотни спътници, които не се нуждат от много упражнения, за да са доволни. Така че, ако водите спокоен начин на живот, това със сигурност може да е вашето куче!

 

 

Dogsandcats.bg

 

 

Виж още