9 неща, които може би не знаете за Боксерите

Боксер Снимка: iStock

Б оксерите са едни от любимите кучета на Америка, а напоследък стават все по-популярни и у нас. Но колко действително знаем за представителите на породата? Разбира се, всички сме чували, че те са леко непохватни, активни и обичат вниманието. Знаете ли обаче, че са отлични в спорта и че в Обединеното кралство дори е селектирана линия Боксери, които имат естествено купирана опашка? 

БоксерСнимка: iStock

Ето 9 неща, които може би не знаете за Боксерите и които може би ще ви убедят, че това е точната порода за вас!

  • Пастирска порода?

През 2012 г. Американският киноложки клуб промени правилата си и добави Боксерите към списъка с порода, отговарящи на условията за овчарски кучета. Така че към днешна дата тези четириноги официално са работна порода. 

Dogsandcats.bg
  • Потомци на молосите

Подобно на Питбула и Мастифа, Боксерите произхождат от линия кучета, първоначално наричани молоси. Смята се, че тази древна група идва от района на Еприус в Гърция. В последствие различни страни взимат кучетата и ги усъвършенстват в породите, които познаваме днес.

БоксерСнимка: iStock

  • Немско потекло

Докато англичаните взимат молоси и ги превръщат чрез кръстоски в Мастиф и Немски дог, германците продължават да използват четириногите като ловни кучета.

  • Роднини на булдозите и териерите

Боксерите се считат за „братовчеди“ на булдозите, но в Германия добавят и малко териерска кръв, което ги превръща в страхотни ловни кучета. 

БоксерСнимка: iStock

  • Първото немско полицейско куче

Според Американския киноложки клуб, Боксерите са една от първите породи, използвани в Германия за полицейско обучение. 

  • Боксерите са изключително привързани

При Боксерите изпъква едно нещо – желанието им за човешка обич и афинитет към деца. Това са щастливи кучета, които обичат хората и се разбират чудесно с малчуганите, което ги превръща в чудесни семейни кучета. Стига, разбира се, да можете да се справите с огромната им енергия. 

БоксерСнимка: iStock

  • Мит: Всички бели Боксери са глухи

Често срещано твърдение, което обаче не е съвсем вярно. Само между 12 до 14 процента от белите Боксери са глухи. Това се дължи на липса на пигментация на космените клетки на ушите им. 

  • Има Боксери с естествено купирани опашки

Със съзнанието, че купирането на опашките скоро ще бъде забранено в Обединеното кралство, Брус Каранах се заема да направи промени в линията Боксерите, като ги кръстоса с... гени на Корги. 

БоксерСнимка: iStock

  • Никой не знае откъде идва името им

Изглежда, че няма конкретна история защо породата е наречена „Боксер“. Някои твърдят, че е заради начина, по който използват лапите си, други – защото формата на главата им прилича на боксова ръкавица.

 

 

Виж още