Безопасно ли е да пушим около кучето си

куче Снимка: iStock

П асивно пушене се случва, когато вдишаме дим от цигари, пури или лули на други хора. Всички ние сме наясно с рисковете, които крие то при хората, особено при децата. Замисляме ли се обаче, че то вреди не само на човешкото здраве, но и представлява потенциална и сериозна опасност за здравето на домашните ни любимци.

Как пасивното пушене засяга кучетата?

Ако живеят в дом със собственици, които пушат, домашните любимци си взаимодействат с цигарен дим ежедневно. Някои четириноги, които обичат често да се сгушват в стопаните си или да стоят близо до тях, вдишват дори повече дим. Друг риск крие излежаването на килими и мебели, покрити с канцерогенни частици. Те полепват по козината на животното и ако то е склонно често да облизва лапите си или да се „чисти“ – неминуемо ще ги погълне. 

Дори и да отворите широко прозорците или вратите, цигареният дим има свойството да се задържа в стаите на дома ви. Почти 80% от него остават невидими, а тъй като няма и миризма реално няма как да забележите докъде се е разпространил. Освен това – в дима се съдържат над 5000 различни химикали, които са токсични както за хората, така и за четириногите ни приятели. 

Dogsandcats.bg

Не само кучетата, а и всички домашни любимци са чувствителни към никотин, така че ако се опитвате да откажете пушенето, винаги трябва да бъдете много внимателни заместващите продукти като дъвки, пластири, инхалатори и електронни цигари да са извън обсега на животните.

Трябва да се внимава и да не се оставят пълни с пепел и угарки пепелници на достъпни за четириногите места из къщата, защото поглъщането дори на един фас представлява голям риск заради съдържанието на тежки метали и токсини. 

кучеСнимка: iStock

Какви са опасностите от пасивното пушене за кучетата?

Домашните ни любимци страдат от идентични до човешките състояния, причинени от системното излагане на цигарен дим. 

 • Токсините в тютюневия дим могат да увредят клетките на вашето куче. Това може да го направи по-уязвимо и по-изложено на риск от някои видове рак, включително – на белия дроб, носа, устата и лимфома;
 • Димът може да причини проблеми с дишането или да влоши вече съществуващи такива;
 • Пасивното пушене е свързано и с увеличаване на теглото и затлъстяване;

Независимо дали сте пушач или не, важно е да внимавате за затруднено дишане или тежки назални секрети при домашния любимец, тъй като това може да е признак на рак на дихателните пътища. 

кучеСнимка: iStock

Как да намалим рисковете за кучето, ако има пушачи в семейството

Много собственици на четириноги не са наясно с въздействието на пушенето върху домашните им любимци. Щом се замислят и осъзнаят, че това се отразява и на кучетата им, най-често те започват да пушат на балкона или извън дома си като начин да намалят излагането на животното на вредните химикали. 

 • Пушете навън, за да предотвратите събирането на вредни частици върху килимите, мебелите и козината на животното;
 • Не оставяйте фасове или пепелници на места, които да достъпни за домашния ви любимец;
 • Мийте ръцете си след като сте пушили;
 • Редовно почиствайте и перете килимите, за да намалите концентрацията на вредни частици, полепнали върху тях;

Ще навреди ли вейпингът на моя домашен любимец?

Точно както в цигарите, така и в повечето течности за вейпинг се съдържа никотин – понякога дори повече, отколкото и в някои марки цигари. Тъй като това вещество е силно токсично за нашите домашни любимци, важно е да ги държим далеч от него. Основният риск при тях идва от течността вътре в самата електронна цигара. Дори и малко количество от нея може да убие кучето ви. А, както добре знаем, домашните ни любимци са любопитни животни. Важно е да запомните, че дори малка пукнатина може да бъде достатъчна, за да изложите домашния любимец на невероятен риск. Някои кучета не се ограничават само с дъвчене на цигарата – те могат да погълнат и части от нея, включително и батерията. А това може да наложи и медицинска интервенция. 

кучеСнимка: iStock

Електронните цигари могат да бъдат наистина примамливи за нашите домашни любимци, особено ако имат интересен вкус или мирис. 

Можете да защитите домашния си любимец, като:

 • Избягвайте да вейпвате там, където спи домашният ви любимец;
 • Уверете се, че сте проветрили старателно всяка стая, в която сте използвали електронната цигара, преди да пуснете в нея кучето си;
 • Не дръжте вейпа в същата стая, където най-често стои косматият ви приятел;
 • Не оставяйте празни патрони в кошчета, където отегчения ви домашен любимец може да потърси забавления докато ви няма;

Въпреки че можете да намалите количеството дим, на което е изложен вашият домашен любимец ежедневно, като излезете навън, няма по-добър вариант от това да се откажете от цигарите. Разбира се – това е въпрос на личен избор и възприятие. Но е и пряко свързано със здравето и благосъстоянието на вашия космат приятел. 

 

Виж още