Честите признаци и симптоми на отравяне при кучетата

куче отрова Снимка: iStock

М ного кучета слагат в уста всичко, на което се натъкнат – от отрова за плъхове до изпуснато лекарство. И това, разбира се, излага на голям риск здравето им. Тренирането на основни команди като „пусни“ или „остави го“ може да бъде от изключителна полза и понякога – дори да спаси живота на питомеца ви. Истината обаче е, че не можете да следите домашния си любимец всяка минута от деня. За това е важно да знаете кои са общите признаци на отравяне и как да реагирате – в случай, че вашият четириног другар се сблъска с нещо опасно. 

куче отроваСнимка: iStock

Чести признаци на отравяне при кучетата

Симптомите на отравяне варират в зависимост от веществото и количеството, което вашето куче е вдишало или изяло. За съжаление, няма конкретен знак, който можете да използвате, за да диагностицирате ситуацията. Има обаче някои често срещани симптоми, за които трябва да внимавате, като стомашно-чревни или неврологични проблеми. Следните от тях могат да бъдат признаци на отравяне при кучетата:

 • Диария или кръв в изпражненията (яркочервена кръв или тъмно черни катранени изпражнения)
 • Повръщане или загуба на апетит
 • Припадъци или тремор
 • Промени в поведението (летаргия или нестабилност при ходене; хиперактивност)
 • Синини или кървене (най-добре се виждат в области с малко или никакво окосмяване; кръв от носа или кървава урина)
 • Изпражнения с необичайна консистенция (например, зелени или подобни на царевица неща в тях, което може да е знак за поглъщане на родентицид)

куче отроваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете, че отравянето може да причини цял набор от ефекти в тялото на кучето ви. Някои от тях са незабавни, докато други могат да имат дългосрочни последици като анемия и увреждане на органи. Някои от тези признаци няма как да забележите сами – като сърдечни проблеми, неравномерен сърдечен ритъм или чернодробна недостатъчност. Ето защо е толкова важно да вземете сериозно всички забележими симптоми и незабавно да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Какво да правим при спешни случаи

Очевидно не всяко куче, което има диария или повръща, е било отровено. Има цял набор от причини, които могат да причинят подобно неразположение на питомеца ви. Но ако имате причина да подозирате отравяне и има някой от гореописаните симптоми – вземете незабавни мерки. 

Колкото по-бързо реагирате, толкова по-добри са перспективните за вашето куче. Ето стъпките, които трябва да предприемете. Като най-важното условие, за да се случат те, е самите вие да сте максимално спокойни, което предвид ситуацията може да се окаже по-трудна задача, отколкото си мислите. 

куче отроваСнимка: iStock

 • Запазете спокойствие и отстранете кучето си от потенциално отровното вещество. 
 • Обърнете внимание на симптомите на кучето си.
 • Свържете се с ветеринарния си лекар. Ако е извън работно време – позвънете в най-близката клиника за спешна помощ или горещата линия 112.
 • Снимайте и ако е възможно – съберете малко от останалата потенциална отрова или опаковката й. Ако кучето ви е повърнало – вземете проба. Това ще помогне на ветеринарния ви лекар да диагностицира по-бързо домашния ви любимец.

Често срещани отровни вещества, за които да внимавате

Има различни вещества, които са токсични и могат да отровят домашния ви любимец. Някои от тях са очевидни като химикали и инсектициди, докато други са безопасни за хората и често решаваме, че са такива и за четириногите ни другари. Но не бива да забравяме, че кучетата имат различен метаболизъм, така че няма как да преценим кое за тях е безопасно и кое – не, на база човешките стандарти.

Имайте предвид следния списък с често срещани отровни вещества за кучета, които трябва да избягвате:

 • Лекарства без рецепта като ацетаминофен или ибупрофен.
 • Лекарства с рецепта като медикаменти за кръвно или антидепресанти.
 • Човешки храни, които са опасни за кучетата като чесън, лук или шоколад.
 • Отрова за плъхове и инсектициди като примамки за мравки или пелети за охлюви.
 • Домакински продукти като белина и други почистващи препарати, батерии и антифриз.
 • Растения, токсични за домашни любимци като лалета или алое.

 

 

Виж още