Език на тялото на кучето: Облизване на устни

куче Снимка: iStock

А ко видите кучето си да облизва устните си, логично е да предположите, че косматият ви другар дояжда нещо, полепнало по тях. Но ако наоколо няма храна, то домашният ви любимец може да облизва устните си поради друга причина, като често тя няма нищо общо с яденето. 

Облизването на устните е вид кучешка комуникация. И ако видите косматия си другар да го прави, то е важно да знаете, че той използва езика на тялото си, за да ви каже как се чувства. 

куче облизва сеСнимка: iStock

Защо кучето ви облизва устните си?

Облизването на устни често се нарича и жест на успокоение. Кучетата проявяват определени поведения и действия, когато се чувстват стресирани или нещо ги притеснява. Обикновено това е в ситуации, когато около тях се случва нещо, което те възприемат като заплаха. Четириного, което облизва устните си, обикновено изпраща съобщение, че нещо го тревожи.

Dogsandcats.bg

Понякога домашните ни любимци облизват устните си и, за да умилостивят или успокоят друг – човек или животно, когото смятат за заплаха. Като жест на превенция срещу агресията. Например, ако се приберете у дома и видите, че кучето ви се е изпуснало на килима в хола, то може да започне да облизва устни като вид успокояващ жест (заедно с виновния поглед, запазен за такива случаи) с цел да ви умилостиви. 

куче облизва сеСнимка: iStock

Понякога кучетата показват жестове на успокоение, като облизване на устни и прозяване, когато са разочаровани или объркани. Много собственици забелязват това по време на тренировки, когато кучето има проблеми с разбирането на това, което се преподава. Ако забележите облизване на устни, прозяване, чесане или душене на земята, докато тренирате с кучето си, може би е време да преустановите заниманията. Четириногият ви другар не може да научи нищо ново, когато е стресиран.  

Друга по-често срещана причина за прекомерното облизване на устните при кучетата е здравословен проблем. Възможно е питомецът ви да има гадене, заболяване на зъбите или да изпитва болка в устата. Ако случаят е такъв, наблюдавайте животното и търсете и други признаци на заболяване, ако се съмнявате, че здравословно нещо с него не е наред.  

кучеСнимка: iStock

Кога имаме причина за безпокойство?

Докато облизването на устни обикновено се счита за жест на покорство, предназначен да предотврати ескалирането на напрежение и агресия, това е и знак, че питомецът ви се чувства стресиран и нещо го тревожи. 

Често този жест на успокоение може да бъде първият опит на кучето да премахне заплахата. Това в никой случай не означава обаче, че домашният ви любимец няма да започне да се отбранява, ако възприеманата от него заплашителна ситуация продължи. Или с други думи – ако не обърнете внимание на сигналите, които кучето ви дава (жестовете на умилостивяване), то вероятността да се стигне до агресия се увеличава. 

куче облизва сеСнимка: iStock

За това, ако видите кучето си да облизва прекомерно устни, отдръпнете се и му дайте малко пространство. Опитайте да определите източника на безпокойството му и го отстранете, ако това е възможно. Ако кучето ви облизва устни при ветеринаря или на друго място, което го изнервя, опитайте се да го пренасочите по положителен начин. Избягвайте да утешавате кучето си, когато е неспокойно, тъй като това само засилва страха или безпокойството му.

 

Виж още