Февруари е Национален месец на денталното здраве на домашните любимци

куче Снимка: iStock

З ъбните заболявания при домашните ни любимци са нещо повече от козметичен проблем. Когато вашият кучешки спътник или котешки приятел има зачервени венци, жълти зъби или дъх, който мирише зле, това може да е признак на сериозно заболяване на устната кухина. Което, ако не се лекува, може да доведе до изключително неприятни и дори – опустошителни въздействия върху качеството на живот на четириногия ви другар.

Системното пренебрегване и неглижиране състоянието на зъбите и венците на домашния ви любимец може да му причини проблеми, свързани с хронични болки. А това често незабележимо прераства и се оказва в центъра на определени поведенчески проблеми. 

Ето защо Националният месец на денталното здраве на домашните ни любимци, който се отбелязва всеки февруари, е толкова важен. 

куче и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои аспекти по темата, които ние от Dogsandcats.bg смятаме, че е важно всеки собственик на домашен любимец да знае и да има предвид. Не само през най-късия зимен месец, но и през цялата година.

  • Това е твърде често срещан проблем

Според данните на Американската ветеринарномедицинска асоциация (AVMA), около 80 процента от кучетата и 70 процента от котките имат някакъв вид орално заболяване до навършване на тригодишна възраст. Това, за съжаление, е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват четириногите членове на семейството ни. 

Националният месец за денталното здраве на домашните любимци е идеалното време да направите онова обаждане (което, може би – неведнъж сте отлагали) до ветеринарния си лекар и да насрочите зъболекарски преглед на вашия космат спътник. 

Не бива да забравяте, че заболяванията на устната кухина могат да доведат до сериозни последици за кучетата и котките, включително инфекции, силна болка и в дългосрочен план – дори увреждане на жизненоважни органи. Чрез редовната грижа и поддържане на оралното здраве, включващо не само почистване от ваша, но и прегледи от страна на специалист, повечето от тези проблеми могат да бъдат избегнати, категорични са ветеринарните лекари.

куче и коткаСнимка: iStock

Регулярните прегледи и миенето на зъбите на домашния ви любимец с подходяща четка и паста, са само част от превантивните мерки, които можете да предприемете. Специалистите съветват – търсете предупредителните признаци на орално заболяване като лош дъх, червени и подути венци, жълто-кафяви корички от зъбен камък по линиите на венците, кървене или болка при докосването им.

  • Симптоми и превенция на зъбни заболявания при домашни любимци

Кучетата и котките, при които на лице има развиващ е гингивит и парадонтални заболявания, често имат специфично поведение, по което можете да познаете, че нещо не е наред. Обичайно е болните животни чести да „блъскат“ или „трият“ с лапи муцуната и устата си, имат прекомерно слюноотделяне и проявяват открито нежелание да консумират твърда храна или лакомства. 

Както и при други здравословни проблеми, свързани с любимите ни четириноги другари, превенцията винаги е най-доброто лекарство. Един от начините да поемете проактивна роля в предотвратяването на оралните заболявания при домашния ви любимец е като си набавите един важен, но често – незаслужено пренебрегван инструмент от собствениците на домашни животни: четка за зъби.

миене на котешки зъбиСнимка: iStock

За съжаление, едва около един процент от собствениците на домашни любимци мият редовно зъбите им, споделя президентът на Академията по ветеринарна стоматология д-р Брук А. Ниемик.

Най-добре е, съветват специалистите, да използвате четка с мек косъм, с чиято помощ да почиствате зъбите на домашния си любимец ежедневно. Целта е да се отстранят всякакви хранителни частици, както и да се предотврати натрупването на зъбен камък или отлагане на плака. Уверете се и, че използвате само паста за зъби, специално създадена за употреба за домашни любимци.

Цялостното здраве и добра дентална хигиена включват и подходяща диета. Но знаете ли, че много проблеми със здравето на зъбите са причинени и от недохранване? Работете съвместно с ветеринарния си лекар, за да разработите план, при който домашният ви любимец има максимално добре балансирано меню, включващо всички необходими му хранителни елементи, витамини и минерали.

куче и коткаСнимка: iStock

  • Да поговорим и за професионалното почистване на зъбите

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча професионално почистване на зъбите на котката или кучето ви, веднъж или два пъти годишно – при необходимост.

Често дълбокото почистване изисква изисква обща анестезия – нещо, което е добре да имате предвид. Специалистът ще използва инструменти за мащабиране и полиране на зъбите на животното, премахвайки натрупаните зъбен камък и плака, които иначе биха могли да доведат до по-сериозни проблеми.

В зависимост от това къде живеете, можете да намерите различни стоматологични клиники, някои от които дори предлагат почистване на зъби за домашни любимци с отстъпка. Често в сайтовете за споделено пазаруване също можете да откриете промо ваучери за услугата (точно, както се предлагат такива и за хора).

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Поддържането на здравето на зъбите на домашния ви любимец има трайни положителни ефекти. Нещо повече – според някои проучвания по темата, поддържането на оралното здраве може да добави до пет години към живота на вашия космат спътник!

Ние от DogsandCats.bg ще се постараем не само през февруари да ви даваме актуална и полезна информация за всичко, свързано с поддържането на добрата орална хигиена на скъпите ни кучета и котки. Защото – това е наша грижа като отговорни техни човеци, нали?

Виж още